Január 30-án ünnepli 45. születésnapját Christian Bale Oscar- és Golden Globe-díjas brit filmszínész. A mára A-listás hollywoodi sztár sokszor komoly testi áldozatokra volt hajlandó és szinte példa nélküli odaadással lényegült át egy-egy filmszerep kedvéért. Listánkra az ünnepelt legjobb filmjei, illetve legbizarrabb alakításai közül válogattunk.

MP – 061.hu

A Nap birodalma (1987)

Az igaz történetet feldolgozó, J. G. Ballard mellbevágó erejű önéletrajzi regényéből készült Spielberg-film egy fiatal angol fiú szemszögéből mutatja be Sanghaj II. világháborús japán megszállását. A 12 éves James a II. világháború idején Sanghajban él gazdag szüleivel, majd a nippon csapatok érkezésekor keletkező káoszban elszakad tőlük. Az otthonukban felélve a készleteket találkozik a simlis Basie-vel, aki érdekből magához veszi, nemsokára pedig együtt kell megküzdeniük a túlélésért mindennapi túlélésért egy fogolytáborban. Spielberg négyezer gyerek közül választotta ki a már gyerekként is elképesztően tehetséges Christian Bale-t, aki előtte az Anasztázia című filmben szerepelt. John Malkovich szokás szerint remekel, de a többi mellékszereplőhöz hasonlóan ő sem kapott elég teret a kibontakozáshoz.

Amerikai pszichó (2000)

Bret Easton Ellis ugyan gyűlölte a hírhedt kultregényéből forgatott éjsötét komédiát, Mark Harmon roppant ügyesen dolgozta fel a forgatókönyvben és rendezte meg az erkölcsi érzékének határain sokszor túllépő, feldolgozhatatlannak vélt matériát. Az akkoriban is még kevésbé ismert Bale feltétlenül el akarta játszani a pszichopata gyilkos Wall Street-i yuppie, Patrick Bateman szerepét az erőszak és perverzió extrém ábrázolásától megfosztott adaptációban, de ki kellett várnia, míg a filmstúdió által preferált Leonardo DiCaprio, majd Ewan McGregor is passzolta a lehetőséget. Bár a film nem robbantott bankot (nálunk be sem mutatták a mozik), a tökéletes alakítást nyújtó Bale esetében nem volt kérdés, hogy a későbbiekben sűrűn láthatjuk majd a mozivásznon.  

Equilibrium – Gyilkos nyugalom (2002)

Kurt Wimmer rendező kapcsolt a leggyorsabban, hogy új filmcsillag van születőben, és gyorsan megkínálta Bale-t egy újabb főszereppel. Akciófilmje egy ismerős és naiv sztorival lovagolja meg a 90-es évek végének Mátrix által keltett disztópikus sci-fi-hullámait: olyan világot mutat be, amiben gyógyszerekkel nyomják el az emberek érzelmeit, a rendet pedig különleges, pisztolyos harcművészetet űző akrobata papok felügyelik. Bale egy ilyen papot alakít, aki természetesen egy nap elfelejti bevenni a gyógyszereit, és innentől kezdve felszínre törnek az érzelmei, menekülnie kell, miközben az a cél vezérli, hogy kiiktassa az embertelen rendszer működtetőit. Iszonyú menő, aprólékosan kidolgozott harcjelenetek, remek atmoszféra és tökéletes gyilkológép Christian Bale. Mi kell még?

A gépész (2004)

Bale alakváltó-mutatványsorozatának első felvonásában a színész kísérteties csontkollekcióvá fogyasztotta magát a szerepe kedvéért. Napi egy tonhalkonzervet és egy almát evett, s miután 18 kilót sikerült leadnia, az orvosok figyelmeztették, hogy az életével játszik, de ő tovább folytatta, és még tíz kilót leadott. Aztán néhány hét alatt kellett a csont és bőr sztárnak izmos szuperhőssé változnia. Bale-nek ez megint túl jól sikerült: 45 kilót rakott magára, pár kilót pedig le kellett eresztenie a frissen gyúrt izomtömegből. Brad Anderson nyomasztó thrillerének főhőse, Trevor Reznik már egy éve képtelen elaludni, folyamatos ébrenléte azonban szakadatlan rémálmok sora, amelyekben megdöbbentő paranoiás képzetek, szorongások kísértik a szerencsétlen flótást. A férfit körülvevő alakok tisztázatlan szerepe is mind valami rejtélyt sejtetnek, amihez azonban a rendező csak az utolsó utáni pillanatban adja meg a kulcsot.

 A sötét lovag (2008)

Christopher Nolan Batman-trilógiájának második legjobb felvonásában Heath Ledger ugyan ellopta a show-t Bale-től Joker szerepében, a színész ezúttal sem okozott csalódást, tökéletesen kitöltötte a a a karakterének kiszabott játékteret, megerősítve ezzel, hogy Micheal Keaton mellett az ő Batmanje a legmenőbb. A sztori szerint Gotham City új főügyésze, Harvey Dent (Aaron Eckhart) komolyan gondolja, hogy felszámolja a bűnözést a városban, ahol egy furcsa alak jelenik meg az alvilágban, Joker akit kezdetben mindenki csak egy nagyszájú bohócnak tart, így Batman (Christan Bale) is. Azonban lassan, de biztosan átveszi az uralmat a város felett az őrült anarchista bűnöző, akit természetesen mindenáron meg akar állítani a sötét lovag, miközben nagyon súlyos erkölcsi kérdésekkel kell szembenéznie és egy újabb szuperrosszfiú is megjelenik.

The Fighter – A harcos (2010)

A harcos egy megtörtént eseményeken alapuló, szókimondó, izgalmas és szeretettel teli humorral átszőtt, sportfilmnek álcázott húsbavágó családi dráma. A film főhőseinek előbb ellenfelekké kellett válniuk ahhoz, hogy végül igazi testvérekként tudják megszerezni a győzelmet, és meg tudják erősíteni a családi kötelékeket. Dicky (Bale) az egykor tehetséges bokszoló lecsúszott crackfüggőként csak egykori sikereiből él, míg öccséről, a szerényebb Mickey-ről kevesen hiszik, hogy viheti valamire, de ő mindenkire rácáfol. Elvileg Mickey, azaz Mark Wahlberg a főszereplő, de Bale teszi zsebre a filmet. A szerepe sokkal látványosabb, és Bale a tőle megszokott odaadással lényegült át az elsorvadt, hadonászó, folyton pofázó és izzadó drogfüggővé, akinek minden gyengesége mellett igazából a testvére a legfontosabb a világon. Nem sokan lepődtek meg azon, hogy leakasztott egy Golden Globe-ot és egy Oscart is a legjobb férfi mellékszereplőként.

Amerikai botrány (2013)
Az agyondíjazott, de a BAFTA-díjak és az Oscar csörtéjében még inkább agyonjelölt filmben Bale újfent brillírozott, de most egészen más „formában”. Az eddig normál, csontsovány és izomhuszár típusok helyett a színész egy újabb testmódosuláson ment keresztül: a szerep kedvééért közel húsz kilót szedett fel és a fizimiskáját is jelentősen átigazították. Robert de Niro, aki természetesen ismerte már Bale-t, a forgatáson nem ismerte fel, és félrehívta rendezőt, hogy árulja már el, ki ez a dagadt, szakállas, kopaszodó fickó. David O. Russell kifejezetten Bale, Bradley Cooper, Amy Adams, Jeremy Renner, Jennifer Lawrence, Louis C.K. és Robert De Niro alakjára szabva írta meg a film forgatókönyvét. Bale-nek nem ez volt az utolsó hízókúrája, legközelebb a február 21-én mozikba kerülő Alelnök című filmben láthatjuk ifjabb Bush elnök bábmestere, Dick Cheney bőrébe bújva pufókan és öregecskén.  

Fotó: Variety