A gyermekek életében kiemelkedő szerepet töltenek be a játékok. A jól megválasztott “orvosi felszerelés”, egy tűzoltóautó, egy helyes babakonyha a gyerek jövőjére pozitív hatással lehet, de egy túlsminkelt, túl karcsú babának olyan negatív következményei is  lehetnek, mint testképzavar. Valódi felüdülés olyan szépséges és természetes babákkal találkozni, amelyeket Tihanyi-Horváth Lilla készít. A Rebaba név is árulkodó lehet, ugyanis Lilla egyfajta megtisztítandó vászonként tekint a szétsminkelt, torz babákra, és azokat újrafestve, átöltöztetve egy természetes és valósághű játékot varázsol. Az eredetileg konduktorként végzett, három gyermekes édesanyát művész szülők gyermekeként már kiskorában körülvette egy inspiráló, alkotásra hívó közeg.

C.N.-061.hu

Kiskorában milyen babái voltak, és a gyermekének milyen babát vásárolna?
A klasszikus kisbaba babákon kívül egy hajasbabám volt. Egy barátnőmnek volt rengeteg Barbie-ja, nála játszottunk sokat. Én egyetlen Barbie-t kaptam, ami egy kreolbőrű, fekete hajú, fürdőruhás szépség volt, tehát abszolút különlegesség. Ám nem is vágytam a futószalagon gyártott szőke szépségekre, nem tudtam azonosulni ezekkel a hosszú combú nőkkel. A kislányom most lesz nyolcéves, nem nagyon babázott kisebb korában, inkább plüssökkel játszott, de kapott tőlem egy átfestett babát, és ahhoz már nagyon ragaszkodik. Ő is nekilátott, hogy fessen magának egyet.

Honnan jött a Rebaba ötlete?
Vágyakozva néztem egy ausztrál hölgy átfestett babáit, és arra gondoltam, hogy egyszer majd festek egy ilyen babát a lányomnak én is. Aztán eljött az idő, amikor ráakadtam az első agyonsminkelt babára. Néhány hónapot állt a szekrényben, mire mindent beszereztem, és rászántam magam az átalakításra. Nagyon tetszett a végeredmény, és így vettem még néhány babát. Mikor elkészültek, lefotóztam őket. Úgy tűnik, másoknak is nagyon bejött a végeredmény, mert azóta is van kereslet ezekre az ártatlan babákra. Egyébként, mikor egy-egy baba néhány hétig nálam van, annyira a szívemhez nő, hogy nehéz megválnom tőle. Legszívesebben mindet megtartanám, és persze örültem volna, ha gyermekként én is kapok ilyen különleges babákat.

Ön szerint miért fontos az ilyen “természetes” babák megalkotása?
Mikor először megláttam ezeket a kedves babákat, megragadott az ártatlanságuk, a gyermeki énjük. A tömeggyártásban készült babák általában sminkeltek vagy valamelyik divatos mesére hajaznak vagy egyszerűen semmi bájos nincs bennük. 

Miért tartja fontosnak egy kislány életében a babát?
Szerintem a babázás mint szerepjáték nagyon fontos a gyermekeknek a saját élményeik, érzelmeik feldolgozásában. Ezért is örültem, mikor egy pszichológus is vett egy babát a munkájához, és anyaotthonba is kerültek már babáim. Talán jobban tudnak a gyermekek azonosulni egy ilyen allűröktől mentes, gyermeki babával. Szerintem az 5-10 éves korosztály világába nem kell erőszakkal betolni a sminket, magassarkút, kihívó ruhákat. Fontos, hogy milyen mintát adunk nekik.

Mi a metódusa a babakészítésnek? 
A babákat használtan szerzem be, kétféle típust festettem eddig. Az arcukról a festéket körömlakklemosóval letörlöm. A hajukat megmosom, kifésülöm, ha kell, levágok belőle. Ezután vékony ecsettel megfestem a szemüket, szájukat, orrukat, szemöldöküket. Akrilfestéket használok, így vízálló lesz az eredmény. 

 
A ruhákat is ön készíti? 
Igen, nagyon szeretem a filcesített gyapjút. Ebből varrom általában a felsőjüket vagy az egész ruhát. Szerencsére kéznél van a varrógép és az anyagok is, amiből a szoknyákat varrom, mivel babahordozók varrásával is foglalkozom. A szoknyák amerikai patchwork pamutvásznakból készülnek. A cipő elég nehéz ügy volt, két- háromféle anyagot is kipróbáltam, mire eljutottam a mostani változatig. Az egyik túl sérülékeny volt, a másik túl merev, könnyen tört. Ez a mostani, szilikon alapú anyag rugalmas, levehető, cserélhető. Én formázom meg a cipőket, egyesével.
 
Fiú és lány babák is vannak?
Igen, vannak fiúk is, de sokkal kevesebb. Így, aki fiút szeretne, csapjon le rá!

Milyen egyedi megrendeléseket vállal?
Amikor elkészülnek a babák, lefotózom és kiteszem a Facebook-oldalam “Bolt” részlegébe. Érkeztek már hozzám kérések, hogy fessem meg egy-egy gyermek arcát. A legkedvesebb az volt számomra, mikor egy genetikai eltérés miatt kisebb szemű lánykát kellett megfestenem. Az anyuka elmondása szerint mostanában kezd rádöbbenni arra, hogy ő más, mint a többiek. A baba reményük szerint segít majd neki egy erős önbizalom kiépítésében és önmaga elfogadásában.