Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Mindig elfogultsággal gondolok Magyarország egyik legbájosabb múzeumára, a hétköznapok történelmével foglalkozó Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumra.  Az évtizedeken átívelő, a vendéglátás és a kereskedelem történetét bemutató állandó kiállításokat mindenkinek látnia kell. A Nullahategy korábban már foglalkozott a múzeummal, ám most két újabb időszaki tárlat várja a hétköznapok múltjának szerelmeseit. 

SZABÓ FRUZSINA ANNA- Nullahategy

A múzeum Életünk a játék című kiállítással tiszteleg Karlócai Mariann óvodapedagógus, játékgyűjtő előtt, aki idén ünnepli 90. születésnapját, de a tárlat egyfajta megemlékezés a 170 éve született Kiss Áron pedagógusról, a Magyar Játék Társaság névadójáról is. A tárlaton Karlócai Mariann gyűjteményének legkülönlegesebb darabjait tekinthetjük meg.

iphone 001

A csecsemők játékaitól jutunk el egészen a felnőttkor játékaiig. Látható itt többek között néhány szobabelső a lányok, illetve a fiúk játékaival, megtekinthető egy parkrészlet is szabadtéri játékokkal, a játszóházban pedig számos tárgy megérinthető, megfogható.

iphone 004

[dcs_note color=”#696969″ bgcolor=”#DCDCDC” bcolor=”#F2F2F2″ bwidth=”6″ align=”justify” rounded=”2″ bottom=”15″ execute=”false”]Karlócai Mariannt rengetegen ismerik. 57 éven át vezette magánóvodáját, azokban az időkben is, amikor ez még egyáltalán nem volt megszokott. Hobbija szorosan összefügg hivatásával, régi játékokat gyűjt. Sok-sok évvel ezelőtt Skóciában járván tért be egy játékmúzeumba, és rögtön elhatározta, hogy ilyenre itthon is szükség lenne. Mára nagyjából 5000 darabból áll a gyűjteménye.[/dcs_note]

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum másik időszaki kiállítása az MKVM, a magyarjarmu.hu weboldal és az Autós Nagykoalíció együttes munkájával jött létre A Meseautótól a Merkurig címmel, amely 1900-tól 1989-ig ismerteti a hazai automobil- és motorkerékpár-kereskedelem múltját. A kiállításon a látogatók megismerhetik a hazai gépjármű-kereskedelem történetét, a XX. század elején létesített első kereskedésektől az 1989-es rendszerváltásig.

iphone 008

Feltárul az izgalmas szakma múltja, szó esik budapesti és vidéki kereskedésekről, az autóértékesítés szociológiájáról, a reklám és az autók kapcsolatáról. A múzeum külön részt szentelt  az autó- és motorkerékpársport históriájának, amely számos ponton kapcsolódott a kereskedelemhez.

Fotók: nullahategy.hu


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •