Az Európai Filmdíjak decemberi átadásán Jean-Claude Carriére francia színész-forgatókönyvíró kapja meg az Európai Filmakadémia (EFA) életműdíját.

MTI

Az EFA keddi közleményében méltatta Carriére nagyszerű pályafutását és a filmművészet iránti elkötelezettségét. Pályafutása kezdetén, a hatvanas évek elején rövidfilmeket készített, a Heureux anniversaire című kisfilmért 1963-ban alkotótársával, Pierre Étaix színész-rendezővel megosztva kapott Oscar-díjat. Később Luis Bunuel számos klasszikus filmjének társ-forgatókönyvírója volt, együtt írták az Egy szobalány naplója, A nap szépe, a Tejút, A burzsoázia diszkrét bája, A szabadság fantomja és A vágy titokzatos tárgya című filmek forgatókönyveit. 

Carriére forgatókönyvíróként kétszer is elnyerte a Bafta-díjat: 1974-ben A burzsoázia diszkrét bájáért, 1989-ben pedig A lét elviselhetetlen könnyűsége című filmért, amit Philip Kaufmannal együtt jegyzett. Forgatókönyvírói munkái közé tartozott Volker Schlöndorff Bádogdob című alkotása, Louis Malle Milou májusban című filmje és Jonathan Glazer Születés című produkciója is. A francia filmest 2015-ben az amerikai filmakadémia is életmű-Oscarral tüntette ki – emlékeztetett az EFA közleménye. 

A 84 éves Jean-Claude Carriére díszvendégként vesz részt az Európai Filmdíjak december 10-i díjátadó ceremóniáján, amelyet ezúttal Wroclawban, Európa idei kulturális fővárosában rendeznek meg.

Fotó: ladepeche.fr