Az amerikai bemutatóhoz képest alig többet, mint egy évet kellett nekünk ebben az országban várni A jedi visszatér bemutatójára: odakint 1983 májusában szabadította ki barátját Luke Skywalker, nálunk ’84 őszén folytatódott a galaktikus szabadságharc. Csekély időkülönbség, abban az időben féllábon állva, s fénykardozva is kibírtuk. Azt ugye nem kell hangsúlyoznom, hogy a Csillagok háborúja az Csillagok háborúja, tehát, aminek köze van George Lucas űrmeséjéhez, az biztosan számíthat a fanok és padawanok érdeklődésére, de Helényi Tibor Star Wars-plakátjai még a szokásoshoz képest is nagyobb izgalmat váltanak ki a rajongókból – egyrészt azért, mert a kiváló művész a sötét oldalt megvető bátorsággal értelmezte újra és meglehetősen szabadon a Csillagok háborúja karaktereit és stílusvilágát, másfelől pedig Helényi művei kifejezetten ritkán bukkannak fel jó állapotban az aukciókon.

061.hu

Most viszont ott lesz az árverésen ez A jedi visszatér-plakát, s nem győzzük hangsúlyozni, mennyire kivételes darabról van szó: nagy valószínűséggel a nyomdából csempészhették ki, hogy aztán évtizedekig egy fővárosi filmszínház vetítőjének falát díszítse, egészen a mozi bezárásáig. Ha csak fele ennyire lenne értékes, különleges állapotban lévő a plakát, már akkor is nagy szenzáció lenne a felbukkanása, hiszen bárhol tűnik fel egy akármilyen példány belőle, gyűjtők ezrei kapnak a szívükhöz. Alaposan kösse hát fel a rohamosztagos jelmezt, aki meg akarja szerezni magának- és irány a BÁV Apszis terme, a 2. Plakátaukció.

A fenti plakát: A Jedi visszatér, Star Wars: Episode VI – Return of the Jedi / plakát / 1984, amerikai, Herényi Tibor (graf.), Richard Marquand (rend.), cca. 841 × 1189 mm, 56. Oscar-gálán díj,, 37. BAFTA-gálán díj, , Hugo-, People’s Choice és egyéb rangos díjak.

Kiállítás: 2016. április 2-12., hétköznap 10-19 óráig, szombaton 10-14 óráig (vasárnap zárva). A belépés ingyenes.

Tárlatvezetés:
2016. április 11. hétfő 17.30: A magyar plakátgyűjtés fénykora – Badits Marcell, plakátgyűjtő tárlatvezetése