A francia fővárost tavaly ért terrortámadások áldozatai előtt tisztelgő szobrot készít és ajándékoz Párizsnak Jeff Koons amerikai művész – jelentette be a város vezetősége.

MTI

Az egyelőre csak tervrajzokon létező monumentális alkotás 10 méter magas lesz, és bronzból, rozsdamentes acélból, valamint alumíniumból készül. A kortárs amerikai művész az Egyesült Államok párizsi nagykövetségén hétfőn elmondta, hogy a szobor egy színpompás tulipáncsokrot tartó hatalmas kezet fog ábrázolni. A tervek szerint 2017-re elkészülő alkotás a párizsi Modern Művészeti Múzeum és a kortárs műveket bemutató Palais de Tokyo épülete előtt fog állni.

jeff_koons_tulips_2012

A Bouquet of Tulips (Tulipáncsokor) című szobor mintegy hárommillió eurós (924 millió forintos) költségeit amerikai és francia magánadományokból fogják fedezni. Koons szerint az alkotás a tavalyi párizsi merényletek áldozatai előtt tiszteleg, és egyszersmind az optimizmus jelképe. A művész szerint a tulipánokat tartó kéz a New York-i Szabadság-szobort idézi. Az amerikai látványosságnak számos kisebb másolata van Párizsban. Az egyik replika a Szajnán látható, az Eiffel-toronnyal a háttérben.

A tavaly november 13-i párizsi merényletek estéjén három, testén robbanóövet viselő terrorista hatolt be a Bataclan koncertterembe, ahol az Eagles Of Death Metal amerikai zenekar adott koncertet. A merénylők azonnal tüzet nyitottak, és kilencven embert megöltek. A támadással egy időben a Stade de France nemzeti stadionnál és belvárosi kávéházak teraszain másik két terrorkommandó további negyven embert ölt meg. A merényletek elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett.

Képek: WideWalls, Jamie McCarthy