Újabb kötettel jelentkezett a Corvina Stílusok – korszakok sorozata. Van ebben a mondatban valami heroikus, mert ki az, akit el lehet csábítani egy művészettörténeti kódfejtésre a nyári melegben, amikor sokan az amingifek nézegetésére is lusták… Olyan alapkönyvek, mint Igaz Rita A barokk Magyarországon vagy Marosi Ernő A gótika Magyarországon című kötetei után megjelent Gellér Katalin A magyar szimbolizmus című munkája

PZL – 061.hu

A népszerűsítő művészettörténeti sorozat a rendszerváltás utáni magyar könyvkiadás példaértékű vállalkozása (immár 12 éve ügyel a Tandem Stúdió a sorozat arculati elemeire), a felkért írók a szakma első osztályú művelői (A gótika Magyarországont jegyző Marosi Ernő Széchenyi-díjas magyar művészettörténész). A kötetek a laikusok számára is izgalmas ismeretterjesztő kalandozások, minden oldalpárra jut illusztráció, a könyvet vastag, jó minőségű papírra nyomták, szerethető sorozatról van szó, ami ráadásul minden vonatkozásában hazai fejlesztés.

Magyar Szim 1.

Mivel válságfilozófiák, a pszeudovallások, teozófia tanai is megjelennek a képeken, olyan mintha egy művészettörténeti kalandregényt olvasnánk, ahol egy okkultizmusban is járatos magándetektív hurcol minket keresztül az öngyilkosok erdején, hogy eljussunk a modernizmust és a kapitalizmust tagadó szekták éves rendes közgyűlésére. De Schopenhauer, és Nietzsche tanai is megjelennek a képeken, úgyhogy a filozófia sárga szalaggal körbekerített területén is helyszínelnünk kell.

kka_zach1

Közismert, hogy voltak olyan festők, akik a katolikus, mások a misztikus ideálok rangjának visszaállításán munkálkodtak, de azt bizonyára kevesen gondolták, hogy a gödöllői művészcsoport meghitt viszont ápolt a Rózsakeresztes mozgalommal. A szimbolistákra jellemző volt a zeneiség, kiváltképp Wagner imádata, Gulácsy írja, hogy „a zene hipnózisba, álomvilágba ragad”. Ezt az érzést közvetíti Kácziány Aladár kissé megkésett, szecessziós modorban 1918-ban készített Szimfónia című képe is, ami simán lehetne egy goth-metál lemez borítója is.

A kötetben talán az a legizgalmasabb, hogy új dimenzióba helyezi Mednyánszky, Rippl-Rónai, Szinyei Merse Pál, Ferenczy Károly, Csók István munkásságát. A halál és a szexualitás misztériuma, az ezoterikus utópiák, életfilozófiák, a modern világ tagadása – e gondolatok megragadják a későkamaszok képzeletét, és hát azt kell mondjuk, a könyvet lapozva megjelenik lelki szemeink előtt Szerb Antal Utas és holdvilág című regénye is.

Gellér Katalin
A magyar szimbolizmus
Corvina – Stílusok – korszakok sorozat
166 oldal 4990 Ft