Idén június 1. és 9. között a Nemzeti Színházban rendezik meg a magyarországi nemzetiségi színházak seregszemléjét, a JELEN/LÉT Fesztivált. A világesemények tükrében talán minden eddiginél fontosabb, hogy ezen társulatok újra együtt legyenek és megmutatkozhassanak a nagyközönség és a szakma előtt.

A 13 hazai nemzetiség előadóművészei, előadóművészeti intézményei immáron hetedik alkalommal veszik birtokba a ferencvárosi épületet, hogy bemutassák legfrissebb alkotásaikat. A Magyarországi Szerb Színház szervezésében, a Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség és a Magyar Teátrumi Társaság szakmai támogatásával megvalósuló Fesztiválon idén összesen 20 hazai és két határon túli produkciót láthatnak az érdeklődők – nagyrészt nemzetiségi nyelven, legtöbbször magyar felirattal, az előadások mellett workshopok és színészportrék, alkotói estek is gazdagítják a palettát.

Külön említést érdemel, hogy az idei esztendőben először vesz részt az eseményen a Magyarországi Ukrán Nemzetiségi Színház. A JELEN/LÉT Fesztivál Magyarország Kormánya, a Nemzeti Kulturális Alap, a Miniszterelnökség, és a KIM támogatásával jöhet létre. A rendezvénysorozat sajtótájékoztatóját a Nemzeti Színházban tartották, ahol felszólalt Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, Rusz Milán, a Magyarországi Szerb Színház igazgatója, a Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség alelnöke, a fesztivál főszervezője, Nyári Oszkár, a Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség elnöke, valamint Csasztvan András, a szövetség tiszteletbeli elnöke.