Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói mellett a Shanghai Konzervatórium, a Jeruzsálemi Zene- és Táncakadémia, valamint a Holland Nemzeti Operaakadémia növendékei mutatkoznak be a január 16-án kezdődő Operavizsga Fesztiválon a Zeneakadémián.

MTI

A 2018-as fesztivál a Sanghaji Konzervatórium kortárs előadásával, a Tang Hsziencu című kínai operával veszi kezdetét. Gian Carlo Menotti A médium című művét a Jeruzsálemi Zene- és Táncakadémia produkciójában láthatják az érdeklődők január 18-án. A hazai zeneakadémista növendékek opera-patchworkkel készülnek, amely Armida történetét helyezi a középpontba kortárs zenei reflexiókkal egybekötve január 19-én. Az Operavizsga Fesztivált a Holland Nemzeti Operaakadémia zárja január 28-án Britten Lukrécia meggyalázása című alkotásával.

Immár hagyományosnak tekinthető a januári operavizsga időpontjához igazított Zeneakadémia Operavizsga Fesztivál megszervezése, évről-évre más és más társintézményekkel együttműködésben. Idén már nemcsak Európából, hanem távolabbi földrészekről is érkeznek vendégelőadók és mutatják be előadásaikat a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. A seregszemle előadásai a teljes operairodalom évszázadaiból mutatnak be zenei különlegességeket, immár ötödik alkalommal.

“A mai operajátszás komplex tudással rendelkező fiatalokat vár. Már nemcsak a hang, a vokális tudás számít, hanem a prózai színészekkel egyenrangú, intenzív színpadi jelenlét, kifinomult mozgáskultúra, az énekelt és beszélt hangok váltakozása” – idézi a közlemény Meláth Andrea operaénekes, az Operavizsga fesztivál egyik elindítója, a Zeneakadémia Ének Tanszéke vezetőjének gondolatait. Meláth Andrea szerint a fiatal énekesek számára elengedhetetlen a nemzetköziségben történő gondolkodás, a kapcsolatrendszer bővítése, ezért is rejt fantasztikus lehetőséget a fesztivál. A fellépő diákok betekintést nyerhetnek különböző kultúrákból érkező fiatal kollégáik munkájába, így jelen tudásukat sokkal reálisabban láthatják, összehasonlítva más nemzetek produkcióival.

fotó: zeneakademia.hu


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •