December 8-án lép fel a Müpában a világhírű amerikai jazztrombitás, Randy Brecker, aki ezúttal a Halper/Hendrix Experiment vendégeként Jimi Hendrix számaiból varázsol különleges jazz-rock fúziót.

nullahategy.hu

A produkció előzménye az invenciózus gitáros, Halper László által alapított Band of Gypsys Reincarnation, amely 2010-ben adta ki első lemezét Randy Brecker közreműködésével. A 40 Years After című kiadványról – amely Jimi Hendrix halálának negyvenedik évfordulója alkalmából jelent meg – a világ első számú jazz-szaklapja, a DownBeat is elismerő kritikát közölt. Halper 2012-ben, a Müpában nagyszabású koncerttel tisztelgett Jimi Hendrix emléke előtt, a gitárvirtuóz születésének hetvenedik évfordulója alkalmából. Ezen az esten két világsztár, a dobos Steve Gadd és a bőgős Eddie Gomez alkotta a ritmusszekciót és Fekete István játszott trombitán. A koncert felvétele 2013. november 27-én (Hendrix születésnapján) jelent meg CD-n, Electric Angelland címmel.

 Mindezek folytatása a Halper/Hendrix Experiment, amely Jimi Hendrix számait játssza – sajátos, jazzes felfogásban. A zenekarvezetőhöz a nagyszerű cimbalomművész, Balogh Kálmán csatlakozott, akinek virtuóz játéka összetéveszthetetlenül egyéni hangzást és stílust ad a kvartettnek. A hazai klubok és fesztiválok mellett Erdélyben is visszatérő vendégnek számító Halper/Hendrix Experimentben Kosztyu Zsolt basszusgitározik és Hajas László dobol.

Randy Brecker 1945-ben született Philadelphiában, tinédzserként helyi bárokban R&B-t és funkot kezdett játszani. 1966-ban New Yorkba költözött, ahol Clark Terry big bandjének lett tagja, később Horace Silver kvintettjéhez csatlakozott. Zenekarvezetőként készített első albuma 1968-ban jelent meg Score címmel, ezen tenorszaxofonos öccse, Michael is szerepelt. Ezt követően játszott az Art Blakey’s Jazz Messengersben, majd a Dreams fúziós együttesben. A két testvér 1975-ben alapította meg saját csapatát, a Brecker Brotherst. 1982-ben Jaco Pastorius Word of Mouth nevű big bandjében helyezkedett el, majd feleségével, Eliane Elias dzsesszzongoristával alakított formációt. A két Brecker 1994-ben Out of the Loop című felvételéért kapott Grammy-díjat, majd Randy szólóban 1998-ban a brazil-latin elemeket a világzenével, funkkal és dzsesszel elegyítő Into the Sun című lemezéért. Az elmúlt két évtizedben számos turnén vett részt a Mingus Big Band, a Carnegie Hall Big Band és Billy Cobham partnereként, és több koncertfelvételt készített. Halper László a dzsesszkonziban végzett, ahol Babos Gyula volt a tanára, de tanult a bécsi American Institute of Music-ben is. Dolgozott Kőszegi Imrével, Deák Bill Gyulával, első önálló lemeze 2002-ben jelent meg Urban Noises címmel. A második CD-je Gray Days címmel 2004-ben jött ki.

fotó: Randy Brecker promotion