A cseh állami vasúttársaság (CD) történetében először neveztek el egy szerelvényt élő hírességről: a Jirí Menzel Oscar-díjas filmrendező nevét viselő vonat Prága és Beroun között közlekedik majd.

MTI

Vit Stahlavsky, a vasúttársaság szóvivője elmondta, hogy Csehországban 164 vonat viseli az ország egyes régióinak, folyóinak, hegyeinek vagy történelmi személyiségeinek nevét. December 11-től mintegy 30 újabb vonat kap nevet, köztük egyet egy élő személyiségről, Jirí Menzelről neveznek el. A 78 esztendős cseh filmrendező Szigorúan ellenőrzött vonatok című alkotásáért kapta az Oscar-díját. A film számos jelenetét ötven éve a Lodenice vasútállomáson forgatták, ez az állomás a Prága-Beroun pálya egyik megállója. Szeptemberben az állomáson emléktáblát helyeztek el a film emlékére.

A vonatok elnevezése a két világháború között kezdődött az országban. Az első szerelvény 1936-ban kapta a Slovenska strela (Szlovák lövedék) nevet. Az ötvenes-hatvanas években főként a nemzetközi expresszeket nevezték el, jellemzően a célállomás nevét kapták, mint a Hungaria vagy a Balt-Orient és a Pannonia Express. A Prága-Bécs-Graz útvonalon közlekedő vonatokat egy-egy híres zeneszerzőről – Gustav Mahlerről, Franz Schubertről, Antonin Dvorakról, Bedrich Smetanáról és Johann Straussról – nevezték el. A cseh vasút lehetővé teszi, hogy egy időre kereskedelmi céllal is meg lehessen vásárolni egy-egy vonat nevét, cseh sörmárkák is éltek már ezzel a promóciós lehetőséggel, illetve a cseh kereszténydemokrata párt “nyugodt erő” választási szlogenjéről is neveztek el vonatot.

Fotó: filmtekercs.hu