Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Réges-rég, egy messzi-messzi galaxisban, valahol a Tátra utcában nyílt egy üzlet, a Csillagok háborúja csodaboltja aminek már a neve sem volt szerény. Az üzlet szlogenje szerint, itt minden kapható, ami Star Wars, még az is lehet, hogy a hátsó traktusban rejtik a lefagyasztott Han Solót.

PZL – Nullahategy

Az üzlet olyan kicsi, hogy ha a birodalmiaktól kéne rejtegetniük a csempészárut, vagy a R2-D2-t a hercegnő üzenetével, akkor bizonyára remekül el tudnak rejtőzni a sötét erő elől. Ki keresne egy Jedi lovagot éppen a Tátra utcában? Pedig van belőlük bőven. Igaz, műanyagból, de hát az erő bármire képes, kiemeli a mocsárból az űrhajót, kiolvasztja a hibernált pilótát. Van egy titokzatos erő, ami 38 évvel Csillagok háborúja bemutatója után még mindig lázban tartja a sötét oldalról vagy éppen a köztársaságról fantáziálókat.

A Csillagok háborúja csodaboltja alig nagyobb, mint egy trafik, de nem cigiző sünit, vagy kacsintós pénztárcát árulnak itt, hanem SW-tornacipőt, a SW-táskát, a szokásos SW-babákat, könyveket, képregényeket, legókat, a magyar premierhez készített archív mozis fotókat, sőt, még halálcsillagot formázó strandlabdát is.

A nagyobb méretű űrhajók is szépen fogynak, bár ezeket inkább ünnepekre veszik, karácsonyra, születésnapra. Volt, hogy tanítási év végén vettek egy nagy lépegetőt, mert jól sikerült a bizonyítvány. Az üzletbe alapvetően fiúk, férfiak járnak, nők csak akkor, ha párjuknak, vagy a gyereküknek szeretnének ajándékot vásárolni. Mivel az első film 38 éves, és a Csillagok háborúja univerzum folyamatosan egészült ki új mozikkal, rajzfilmekkel, regényekkel, képregényekkel , ezért minden korosztályból vannak törzsvásárlóik.

Ha előkerülne egy bontatlan, regisztrált Vintage Boba Fett, vagy akár egy milliós értéket képviselő Amanaman figura, esetleg egy szertifikált első kiadású képregény, nem biztos, hogy bolti forgalomba kerülnének, mert az igazi gyűjtők az ilyesmit „megszagolják”, és idő előtt lecsapnak a kincsekre.

Meglepő módon közel sincs akkora A Gyűrűk Ura-kultusz, mint a Star Wars-őrület, pedig Tolkien regénye már 1981 óta olvasható magyarul. Külföldön vannak, akik több méter magas SW-űrhajókat és birodalmi lépegetőket építettek a kertjükben, de állítólag van, aki a teljes Millennium Falcon belső részét berendezte a nappalijában. Szonda Imre üzletvezető úgy látja, hogy jelen pillanatban a játékgyártók az új epizód év végi megjelenésére várnak, majd akkor lepik el a boltokat az új „kütyük”, és akkor lesz igazi „őrültek háza” a boltban.

 Vezető kép: PZL


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •