Január 22-e van. Immár kerek harminc esztendeje ezen a napon ünnepeljük a magyar kultúra napját. 1823-ban ezen a napon fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnusz megírását. Az országban ilyenkor mindenhol a magyar kultúrát ünnepeljünk, mi pedig a budapesti programok közül ajánlunk néhányat az olvasók figyelmébe. 

061.hu összeállítás

1.Jókai-hagyaték- Könyvbemutató és beszélgetés (Petőfi Irodalmi Múzeum- 2019. január 22. 18.00)

„Egy ember, akit még eddig nem ismertünk”- Hansági Ágnes irodalomtörténész (Szegedi Tudományegyetem) mutatja be a Petőfi Irodalmi Múzeum Jókai-gyűjtemény katalógusának harmadik kötetét, amely a Művészeti és Relikviatárban található tárgyakat, jubileumi ajándékokat, a képzőművészeti és fotógyűjteményt adja közzé. „Minden tárgyhoz valami emlékezet van kötve” tematikával beszélgetés Jókai tárgyi világáról Fábri Anna irodalomtörténész, a kötet szerzői– Benkő Andrea, E. Csorba Csilla és Kovács Ida muzeológusok – Kalla Zsuzsa gyűjteményi igazgató beszélget.

2. Himnusz, corvinák, Szendrey Júlia (Országos Széchényi Könyvtár, 2019.01.22., 9.30–18.00)

A Corvina könyvtár budai műhelye című kiállításhoz kapcsolódó kerekasztal-beszélgetésekkel, Szendrey Júlia köré szövődő konferenciával és a magyar Himnusz, valamint a hozzá tartozó Erkel-kotta kiállításával ünnepeljük a magyar kultúra napját 2019. január 22-én. Könyvbemutatóval és különleges tárlatvezetésekkel is várjuk látogatóinkat, akik felfedhetik a kódexek titkait és bepillanthatnak a reneszánsz hétköznapokba Mátyás udvarában.

A magyar kultúra napja részletes programja

9.30 – 14.30 Szendrey Júlia-konferencia, Díszterem, VI. emelet
A szakmai tanácskozáson irodalom- és művelődéstörténészek különböző szempontok szerint közelítik meg és mutatják be Szendrey Júlia életművét, életszerepeit és kapcsolati hálóját.

10.00 – 17.00 A magyar Himnusz kéziratának kiállítása, Manuscriptorium, VI. emelet

16.00 Szabó Zoltán Könyvbemutató, 516-os Tanácsterem, V. emelet
A nemzeti könyvtár a magyar kultúra napjához kapcsolódva mutatja be az OSZK Kiadó és a Kortárs Kiadó 2018-ban társkiadásban megjelentetett Szabó Zoltán-monográfiáját, amelyet Tokaji Nagy Erzsébet és Szádeczky-Kardoss Zsófia jegyez. A két szerzővel és Szabó Zsuzsával A. Szabó Magda beszélget, a kötetből részleteket olvas fel Lázár Csaba színművész.

Reneszánsz hétköznapok Mátyás udvarában

15.00 A kódexek titkai – tárlatvezetés a corvina-kiállításon

16.00 A művészet hatalma és a hatalom művészete – tárlatvezetés a corvina- kiállításon

17.00 Reneszánsz hétköznapok Mátyás udvarában – kerekasztal-beszélgetés, Díszterem
A kerekasztal-beszélgetés résztvevői:
Buzás Gergely régész-művészettörténész, a Visegrádi Mátyás
Király Múzeum igazgatója,
Láng Benedek tudománytörténész, a BME tanszékvezetője
Kovács Gábor zenetörténész, SZTE oktatója
Zsoldos Endre csillagászattörténész, MTA CSFKI

11 és 14 órakor “A könyvtár titkai – tárlatvezetés az OSZK-ban”

3. TUDKULT 2019 – kulturális-művészeti fesztivál a magyar kultúra napja a Csodák Palotájában

Ünnepeld a magyar kultúra napját Óbudán, a Csodák Palotájában január 22-én 9-től 13 óráig! Interaktív standok, előadások, műhelyfoglalkozások alkalmával keressétek közösen a kapcsolatot az irodalom, a zene, a tánc, a fotózás, a filmezés, a fesztiválok, a színház, a népművészet, a hagyományok és a természettudományok között!

A kulturális-művészeti tudományfesztiválon bemutatkozók:
• a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum
• az Óbudai Társaskör
• a Művészetek Völgye 2019
• a Korda Filmpark Látogatóközpontja
• a Pagony
• a Müpa Budapest
• a Kassák Múzeum
• a Bálint Ház
• a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
• az Óbudai Danubia Zenekar
• Barnaföldi Anna képzőművész és Wang Qi Viktor
• a Magyar Asztrofotósok Egyesülete
• az Óbudai Kulturális Központ
• a Karinthy Színház
• a Pesti Magyar Színház
• a mateking.hu

4. Fölszállott a páva gála (MOMKult 19:00)

Öt sikeres évad után a Fölszállott a páva című műsor A Döntők Döntőjével jelentkezik az idei évben. A zsűri az elmúlt évek legjobb produkcióit hívta vissza, akik ismét négy kategóriában versenyeznek – a döntés viszont immár a nézőkön múlik. A MOM Kulturális Központ ismét megrendezi a mezőny legjobbjaiból a Fölszállott a páva gálát a Magyar Kultúra Napja alkalmából.

Fellépők:
Alba Regia Táncegyesület | táncegyüttes
Jászság Népi Együttes | táncegyüttes
Csercsel | énekegyüttes
Fodor Mátyás | táncos szólista
Hajdara-Herczeg Hajnalka és Hajdara Tamás | táncospár
Tarsoly Zenekar | zenekar
Ürmös Sándor | hangszeres szólista

5. Fókuszban a magyar alkotók: tárlatvezetés Westkunst-Ostkunst gyűjteményben (Ludwig Múzeum 17:00)

A Ludwig Múzeum Westkunst-Ostkunst című gyűjteményi kiállítása rendkívül összetett és sokrétű, így a kurátorok és muzeológusok igyekeznek minél több értelmezését, tematizálási lehetőségét bemutatni tárlatvezetéseiken. Ezúttal a magyar alkotókra fókuszálva mutatják be a gyűjteményt. Milyen helyet foglalnak el a nemzetközi forgatagban a régi és új, hazai alkotóktól származó műalkotások? A programon való részvétel ingyenes.

6. Gáspár Károly szóló zongora koncert (Budapest Jazz Club- 21:00 )

Gáspár Károly zongorista sokrétű zenei tevékenysége mellett, egy hetente jelentkező jazz magazint vezet a Karc FM-en, és a JazzMa.hu kritikai rovatvezetőjeként is tevekénykedik. Triójának „The Outsider” címmel megjelent albuma -a Közönség szavazatai alapján- „Az év jazz lemeze” díjat nyerte el 2017-ben. A művész első alkalommal ad szóló zongora koncertet a Budapest Jazz Clubban, saját kompozícióiból, jazz standard-ekből, illetve gyönyörű magyar örökzöldekből válogatva össze az est repertoárját.

7. Kreatív írás – Ötletek papírból (Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára- 15:00- 18:00)

Január 22-én a Magyar Kultúra Napja alkalmából kézműves foglalkozással készül a levéltár gyerekeknek. A kalligráfiai alapok bemutatásától a quilling technika kreatív megoldásain át a történelmi betűvetéssel is megismerkedhetnek az érdeklődők. A foglalkozás középpontjában a papír számtalan felhasználási lehetősége áll. Belépő: 1000 Ft

8. Ereklyék – Kőszeghy Péter irodalomtörténeti előadása (Józsefvárosi Galéria 15:00)

Az ereklyék mai napig a vallásos gondolkozás kiemelten fontos tárgyai. Az ereklyetisztelet elmélete és gyakorlata a zsidó-keresztény kultúrkörben és az európai pogány, ill. az Európán kívüli kultúrákban lényegében közös alapokra, a szent személy maradványainak (reliquia) mágikus eredetű képzetére épül. A magyar kultúrtörténet számos magyarországi ereklyét ismer, ezeket és a legismertebb külföldi ereklyéket, továbbá kulturális-vallási vonatkozásaikat ismerteti az előadás. A belépés díjtalan.

9. „ÁTLÁTSZÓ VÍZ LEGYEN…” – összeállítás Cseh Tamás dalaiból Joós Tamás és Hegyi Norbert előadásában (Budapesti Művelődési Központ 18:00)

A legendás zenész, Cseh Tamás éppen január 22-én, a magyar kultúra napján lenne 76 éves, így Cseh Tamás-est lesz a Magyar Kultúra Napja alkalmából a BMK-ban. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar zeneszerző, énekes, színész, előadóművész, rajztanár tíz éve hunyt el. Talán Cseh Tamás sem gondolta volna, hogy az általa énekelt dalok a saját korosztályán kívül is mennyi mindenkit megszólítanak majd. S az idő múlásával mégis egyre többen érzik, hogy “…mi most itt vagyunk, éneket hallgatunk, mi arról szól, arról dalol?” Az Ascher Színház két művésze, Joós Tamás és Hegyi Norbert azokból a dalokból formált emlékműsort, melyek egyre mélyebben rögzülnek az egymást követő nemzedékek emlékezetébe, és nemesülnek az idő múlásával népdalértékűvé.

10. Magyar Kultúra Napja a Kinocafe moziban 

Január 22-én a Magyar Kultúra Napja alkalmából a Kinocafe mozi rendhagyó műsorral várjuk a közönséget: egész nap kizárólag hazai alkotásokat vetítenek.

NAGYTEREM
17:00 Könnyű leckék
18:30 Nagyi projekt
20:30 Kilenc hónap háború

KISTEREM
15:45 Napszállta
18:15 Egy nap
20:15 Volt egyszer egy téka

 
Vezető kép: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt