A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. Ez alkalomból számos kulturális intézmény jelentkezik online programokkal – többek között a Magyar Nemzeti Múzeum, a Művészetek Palotája, ingyenes verses esttel és koncertfelvétellel ünnepel a Várkert Bazár, de online megnézhető a Himnusz regényes története című film is. Programajánló.

061.hu

Magyar Nemzeti Múzeum

Pénteken élő tárlatvezetésre és könyvbemutatóra várja az érdeklődőket a Magyar Nemzeti Múzeum. Az MNM Ars et virtus. Horvátország és Magyarország. 800 év közös kulturális öröksége című virtuális kiállításában M. Lovas Krisztina és Szende László kurátorok tartanak exkluzív online tárlatvezetést pénteken 18 órakor. Tekintettel a nagy érdeklődésre az MNM még egy időpontban, szombaton 18 órakor is megtartja a virtuális tárlatvezetést.

A zágrábi Galerija Klovicevi Dvori és a Magyar Nemzeti Múzeum közös tárlata többek között azt kutatja, hogyan kerültek az Árpád-házi királyok Horvátország trónjára, mit mesélnek a horvát és magyar kötődéssel egyaránt rendelkező nemesi családok ódon várkastélyainak falai és hogy mit rejt a két nemzet több mint 800 éves közös múltja. A Zoom felületére meghirdetett program ingyenes, de regisztrációhoz kötött; jelentkezni a https://mnm.hu honlapon lehet.

Pénteken 20 órakor az érdeklődők a múzeum Facebook- és Youtube-oldalán Az amerikai grófné. Szápáryak és Széchényiek emlékei című kötet bemutatójához csatlakozhatnak. A decemberben megjelent kötet apropója egy nagylelkű ajándékozás: Gladys és Paul Szápáry 2017-ben adományozták a Magyar Nemzeti Múzeumnak magyar vonatkozású festményeiket, fényképalbumaikat, dokumentumgyűjteményüket és egyéb emlékeiket.

Ingyenes verses esttel és koncertfelvétellel ünnepel a Várkert Bazár

Pénteken egész nap díjmentesen tekinthetnek meg az érdeklődők egy korábbi Nagy Magyar Versek-estet és Gryllus Dániel 70. születésnapi koncertjét. Az ENEMVÉ előadásán világirodalmi klasszikusok szólalnak meg magyarul, több hangon. A virtuális pódiumon többek között Ady Endre, Térey János, Weöres Sándor, Varró Dániel, Petőfi Sándor, Nemes Nagy Ágnes, József Attila és Kányádi Sándor műveiből olvasnak fel ismert művészek. Az eseményen közreműködik Petrik Andrea, Tompos Kátya és Vecsei H. Miklós színművész, Járai Márk zenész, Seres Tamás szerkesztő-rendező, valamint Ugron Zsolna író.

A Gryllus70 című est első részében egy két éve született bibliai lemez, második részében pedig egy, az 1980-as évek közepén íródott dalsorozat hangzik el egyedi hangszerelésben. Az eseményen közreműködik Apáti Ádám, Becze Gábor, Huszák Zsolt, és Pintér Zsolt.

Az érdeklődők az ingyenes jegyeket kizárólag pénteken tudják felhasználni.

Pannon Filharmonikusok – Müpa

Ünnepi, ingyenesen megtekinthető online koncertet ad magyar zeneszerzők műveinek megszólaltatásával a Müpából a pécsi Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) pénteken este. A zenekart az ünnepi hangversenyen Varga Gilbert vezető karmester vezényli, de Bogányi Tibor vezető karmester is színpadra lép – őt most csellóművészként köszöntheti a közönség.

A zenekar Bánfalvi Zoltán Capriccio – szóló csellóra és szimfonikus zenekarra című művét adja elő ősbemutató keretében. A mű – amelyet Bogányi Tibor felkérésére írta a szerző 2016-ban – a cselló hatalmas hangterjedelmét, színgazdagságát, virtuozitását és többszólamú játékmódját aknázza ki a közlemény szerint. A darab stílusa neoromantikus, számos utalással a jazzre és a filmzenére, az egy nagyzenekarban aktívan dolgozó, klasszikus zenei muzsikus-szerző modern műve. Az estet Bartók és Kodály szellemi örökösének tartott Veress Sándor Threnos – in memoriam Bartók Béla című műve nyitja. Bartók Divertimento című műve szintén szerepel az est műsorán, amelyet a Bázeli Kamarazenekar karmesterének felkérése készített a zenekar számára. Az estet Kodály Zoltán Galántai táncok című műve zárja.

A Müpa és a Pannon Filharmonikusok koprodukciója díjmentesen tekinthető meg a Müpa honlapján, YouTube-csatornáján, valamint a PFZ honlapján és YouTube-csatornáján egyszeri alkalommal, pénteken 19.30 órai kezdettel. A PFZ honlapján, a www.pfz.hu-n további információ található a koncert programjáról és az élő közvetítésről.

A Himnusz regényes története

A Himnusz regényes története címmel készült dokumentumfilm a Budapesti Filharmóniai Társaság és az Erkel Ferenc Társaság együttműködésében. A 30 perces alkotás animációk, videóbejátszások segítségével tárja a közönség elé a Himnusz történetét.

Mint írják, a két szerző életútja, a Himnusz keletkezése és utóélete számos izgalmas, regényes fordulatban bővelkedik. Az Erkel Ferenc által alapított Budapesti Filharmóniai Társaság (BFT) és az Erkel Ferenc Társaság filmje edukatív jelleggel tárja a közönség elé a Himnusz történetét számos érdekességgel, néhol szórakoztató epizóddal tarkítva. A dokumentumfilmben Juhász Anna irodalmár és Becze Szilvia, a Bartók Rádió szerkesztő-műsorvezetője beszélget a vers és zene kapcsolatáról.

Az anekdotákból megtudható, hogy Egressy Béni, a Szózat zeneszerzője is adott be pályaművet 1844-ben a Himnusz megzenésítésére kiírt pályázatra, a mű fel is csendül a filmben. Megtudható továbbá, hogy miért alkalmaztak a pályázatban kottamásolókat, miért kapott rossz jeligét Erkel Ferenc munkája, valamint hogyan fogadta az akkori közvélemény Erkel Ferenc szerzeményét. Az elmúlt csaknem 100 évben Dohnányi Ernő áthangszerelésében énekeljük hazánk legfontosabb dallamát, a filmben fény derül a legfontosabb különbségekre is Erkel eredeti koncepciója és Dohnányi verziója között. A filmet az Ambient Pictures csapata, azaz Tuza Norbert rendező-szerkesztő és Szín Róbert operatőr-vágó készítette. A film szakreferense Somogyváry Ákos, Erkel Ferenc szépunokája és az Erkel Ferenc Társaság elnöke.

A filmmel párhuzamosan a BFT gondozásában készült www.magyarhimnusz.hu weboldalon meghallgatható az összes fennmaradt korabeli pályamű, így Erkel Ferenc eredeti verziója is a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának előadásában, és olvasható a Himnusz története Batta András zenetörténész tollából. Mindenki számára letölthetővé válik az Erkel-féle Himnusz szimfonikus zenekari kottája, fúvószenekari és zongorás verziója is, a ma gyakrabban játszott Dohnányi-feldolgozás mellett. Egy idővonal segítségével, képekkel illusztrálva követhető nyomon a Himnusz keletkezésének története napjainkig.

Kép/Test/Lét

A magyar kultúra napja alkalmából hétfőtől digitálisan is megtekinthető a MANK Kép/Test/Lét összművészeti programsorozat három vidéki kiállításának anyaga a www.alkotomuveszet.hu oldalon és a társaság Facebook-oldalán. 2020-ban a közösségépítés és nyitás szellemében indult útjára az az összművészeti eseménysorozat, amellyel a kezdeményezők “az alkotóművészet területén tevékenykedő, jelentős vidéki közösségeknek” adhattak megjelenési lehetőségeket, valamint támogatták “a művészek lokális megszólítását és közösséggé formálását, ezáltal a különböző művészeti területek közötti összhang megteremtését”.

Az eseménysorozat három megyeszékhely, Miskolc, Szolnok és Veszprém együttműködésével valósult meg, mindhárom helyszínen az emberi test kultúráját, szépségét és erejét művészi módon reprezentáló műalkotásokat állították a kezdeményezők a középpontba, és tematikusan kapcsolódó, előadóművészeti produkciókat mutattak be. “Mivel a MANK célja, hogy a kortárs találkozásoknak az online térben is teret nyújtson, a három vidéki kiállítás anyagát január 18. és 24. között, a magyar kultúra napja alkalmából a www.alkotomuveszet.hu oldalon tesszük közzé. A kiállítások anyaga ezt követően is elérhető marad a honlapon” – írják.

Erdély-szerte megünneplik a magyar kultúra napját

Több erdélyi színház is magyar drámát tűzött műsorra. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata ünnepi műsorával  Weöres Sándorra is emlékezik. A Bolero című előadásban a költő életművéből válogatott versekkel idézik meg a jelent, a múltat és reflektálnak a jövőre.

Az Aradi Kamaraszínházban pénteken két előadáson is látható lesz a marosvásárhelyi Yorick Stúdió vendégjátéka, Kocsis István A tér című monodrámája Sebestyén Aba előadásában. A produkció Bolyai János matematikus hitéről, gyötrelméről és szerelmeiről szól.

A Gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház Füst Milán Boldogtalanok című drámáját játssza, ez a produkció a társulat legújabb bemutatója.

A Csíki Játékszín egész napos programkínálattal ünnepli pénteken a magyar kultúra napját. Délelőtt 11 órától a helyei művészeti iskola kisiskolás diákjai betekinthetnek A kék csodatorta című zenés mesejáték nyílt próbájába Visky Andrej rendező vezetésével. Délután felolvasószínházi előadásként Péter Bea Búcsújárás című drámájának első felvonását, majd Eisemann Mihály és Szilágyi László Én és a kisöcsém című operettjét láthatja a közönség.

A Hargita Megyei Kulturális Központ főszervezésében három helyszínen, Gyimesközéplokon, Csíkszépvízen és Csíkszeredában viszi színre Márdirosz Ágnes, a Csíki Játékszín színművésze a Szép Fehér Annácska című balladajátékot.

Kolozsváron a Puck Bábszínház színészei a városhoz kötődő kortárs költők gyerekverseit adják elő online közvetített előadáson, amely az intézmény Facebook-oldalán követhető.

Ikonikus filmek és zenei művek a közmédiában

A közmédia január 22-én több csatornáján ikonikus filmes és zenei művekkel, a nemzet nagyjainak bemutatásával és számos egyéb érdekességgel tiszteleg a magyar kultúra előtt. A Duna Televízión futó Ridikülben többek között Gaál Zoltán beszédtanár, a Dankó Rádió műsorvezetője lesz a vendég, aki a magyar nyelvről és a nyelvújításról is oszt meg érdekességeket a nézőkkel, de a Család-barátban és szombaton a Térkép című műsorban is megemlékeznek a magyar kultúra napjáról.

Pénteken este 20.35-kor tűzi műsorára a csatorna a Fazekas Mihály legendás művéből készült Ludas Matyi című játékfilmet, a főszereplőt alakító tragikus sorsú színész, Soós Imre 1951-ben Karlova Varyban filmbeli alakításáért díjat kapott. Ezt követően 22.25-kor Az ember tragédiája következik: Madách Imre 1862-ben megjelent művét Jankovics Marcell egy egész estés animációs filmben dolgozta fel. A Duna World 21.40-kor a Kormorán zenekar koncertfelvételét, az Angyalok énekei című előadást tűzi műsorára.

Az M5 kulturális csatornán 13.30-kor vetítik a Liliomfit, az 1954-ben Makk Károly rendezésében készült alkotás 2012-ben bekerült a Magyar Művészeti Akadémia tagjai által kiválasztott legjobb 53 magyar film közé. A 19 órakor kezdődő Librettó kulturális magazinban és az utána 20 órától látható Ez itt a kérdésben is kiemelten foglalkoznak a magyar kultúra napjával. Este 21 órától pedig Márai Sándor világsikerű művének, A gyertyák csonkig égnek című regénynek a filmes adaptációját láthatják a nézők.

A Kossuth Rádió január 22-én indítja el Elindultam szép hazámból című műsorát, amelyben a magyar diaszpóra kiemelkedő személyiségeivel ismerkedhetnek meg a hallgatók. A naponta jelentkező kétperces adásokban másokkal egyetemben bemutatják az 1848-as szabadságharc legifjabb tábornokát, Czetz Jánost, a Nobel-díjas Bárány Róbertet, de a Wall Street úttörőjét, Thomas Péterffyt is. Ezen kívül a magyar kultúra napján a Krónikák előtt Kölcsey Ferenc Himnuszának egy-egy versszakát hallhatják a nézők a nemzet színésznagyjainak előadásában. A legfőbb magyar mű többek között Bessenyei Ferenc, Szabó Gyula és Darvas Iván hangján is megszólal. A Nagyítás című műsor pedig a szatmárcsekei Kölcsey Emlékházzal foglalkozik. A Kossuth Rádió továbbá azzal segíti a magyar kulturális életet, hogy felkéréseivel olyan fiatal művészeket támogat, akik a járvány miatt elvesztették a munkájukat. Az általuk, a rádió stúdiójában felmondott klasszikus költeményeket, a Vers napról napra című műsorban hallhatják majd – írják a közleményben.

A Dankó Rádió több műsorában is tiszteleg a magyar kultúra nagyjai előtt: Juhász Gyula versfeldolgozással, közismert népdalokkal, Dankó Pista-nótákkal, megzenésített Gárdonyi- és Petőfi-művekkel is várják a hallgatókat. Szó lesz még a magyar operett történetéről, valamint a 20. század elején rögzített gramofonfelvételeket is hallhatnak az érdeklődők. Népek dalai című műsorukban este 23 órától a Magos együttes 2020-as WOMEX világzenei fesztiválon rögzített előadását adják.

A Bartók Rádióban a 19.30-kor adásba kerülő esti hangversenyen magyar zeneszerzők művei csendülnek fel, de napközben is számos magyar zenével várják a hallgatókat.