Bár a foci EB elnyomta a Manic Street Preachers Everything Must Go című albumának húszéves, jubileumi kiadása körüli ünnepet, de ezt James Dean Bradfield énekes se bánta, hiszen Wales csapata szépen muzsikált az EB-n. Még az is lehet, hogy ebben szerepe volt a a Together Stronger (C’mon Wales) című focis himnusznak, amivel a zenekar áldozott a nemzet stadionra emlékeztető oltárán. 

P.Z.L.- 061.hu

A fiúk nem bízták a véletlenre, az összes focista nevét felsorolták a dalban, és bár az elődöntőben 2:0-ra kikaptak a velünk x-elő portugáloktól, még mindig van miért örülniük: megjelent ugyanis az Everything Must Go emlékműre emlékeztető díszdobozos kiadása, ami a 40 oldalas könyv mellett tartalmaz egy 180 grammos vinyl korongot, a remaszterizált CD-t B-oldalakkal, egy önálló B-oldalas CD-t, a híres Nynex-féle 1997-es koncertjük DVD-jét, illetve az albumról készült filmet. És akkor arról az örömteli hírről még nem is beszéltünk, hogy húsz éve jelent meg a popkultúra egyik mérföldköve, amely megmutatta az egyik kivezető utat az önismétlésben fulladozó brit-pop mocsarából, arról nem beszélve, hogy harminc esztendeje alakult a zenekar.

MSP2

Az album címének részeként értelmezhető ikonikus zárójel talán épp magát a popot zárja be, de a hiány utal az eltűnt gitárosukra, Richey James Edwardsra is, aki az albumon szereplő 12 dalból ötnek a társszerzője. Viszont az is biztos, hogy egymás után ezt az elképesztő mennyiségű zenét legfeljebb maga Richey hallgatta meg a túlvilágon. Szóval, hiába a remek törzsanyag, a zenekar elképesztő termékenysége és kreativitása, hiába az izgalmas átiratok, és A-oldalas dalokkal egyenértékű B-oldalak egymásutánja, képtelenség ezt a legalább tíz órányi zenés csomagot egy szuszra végighallgatni. De szerencsére nem is kell, inkább osszuk be egy hétre. Egyébként a MSP-nek nem ez az első exkluzív doboza, ott van a National Treasures: The Complete Singles kiadvány, ami csak a kislemezeket és a videókat tartalmazza, de már ahhoz ki kellett venni néhány nap szabadságot, ha tisztességgel el akartunk mélyülni az életmű leginkább csillogó világában.

everythingmustgo-boxset (1)

A Manic Street Preachers titka az, hogy bár a zenekar tagjai nem géniuszok, mégis olyan izgalmasan hangszerelnek, olyan melodikusak, finomak és dinamikusak a dalaik, hogy a legtöbb esetben létrejön a minőség forradalma. Az Everything Must Go önmagában is etalon-lemez, de ha nem lenne elég meggyőző maga az 1996-os pop-kulturális vádirat, akkor a fiúk becsatoltak az iratba még számos bizonyítékot, több tucatnyi alternatív verziót, átiratokat, bossa novás és klasszikus zenei víziókat.

A díszdoboz tehát több napos orgiára elegendő muníciót tartalmaz, ami többek között arra is jó, hogy megadja a rajongóknak a kiválasztottság érzését, mert ennyit maguk a zenekar tagjai sem tudnak a Manic Street Preachersről. Elkészült tehát a Wales legjobb zenekarának sírköve, amit olyan vékonyra csiszoltak, hogy le is lehet játszani, és a legjobb az egészben, hogy nem temetésekre kell járnunk, hanem a pubokba, mert a fiúk élnek, lehet hogy most is egy kocsmában ülnek, és valamelyik sportcsatornát bámulják a wales-i zászlóval félig eltakart képernyőn.

Manic Street Preachers
Everything Must Go
Limited 20th Anniversary Edition Box Set
Sony
Box set: 1 vinyl + 2CD + 2 DVD

Fotó: Sony archív