A költészet napját Magyarországon 1964-től minden évben április 11-én, József Attila (1905-1937) születésének napján ünnepeljük. Ebből az alkalomból versfelolvasással, irodalmi beszélgetésekkel, lírai estekkel, performanszokkal, videókkal készülnek országszerte, és a határon túl is.

061.hu

VERSVIDEÓ

Közös versvideót készítettek a Magyar Versmondók Egyesülete és a Nemzeti Színház művészei a költészet napja alkalmából. József Attila születésének 117. évfordulóján közösen adják elő a költő Születésnapomra című versét. A művészeket Lutter Imre, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke és Bakos-Kiss Gábor alelnök, a Győri Nemzeti Színház igazgatója kérte fel a közös versmondásra – olvasható a Magyar Versmondók Egyesülete közleményében.

Mint írják, a videómontázsban színészek, előadóművészek és rendezők mondanak el egy-egy versszakot Turczi István költő felvezetésével, így áll össze a Születésnapomra című vers Udvaros Dorottyával, Söptei Andreával, Szűcs Nellivel, Huzella Péterrel, Takács Bencével és a hozzájuk csatlakozó művészekkel.

A közleményben kiemelik, hogy József Attila a magyar költészet egyik legnagyobb alakja, aki a legmélyebb emberi érzéseket, a társadalom rezdüléseit és az ember legalapvetőbb vágyait mesteri módon tudta megfogalmazni. A most megszólaló művészek a vers összefogó erejét szeretnék szimbolizálni. Ennek az erőnek az egyik legfőbb reprezentánsa József Attila, aki műveivel minden társadalmi csoport, minden generáció, minden kor emberéhez szólni tud, beteljesítve jóslatát: “Én egész népemet fogom/ nem középiskolás fokon/ taní-/ tani!” – idézik a Születésnapomra című vers záró sorait.

VERSMARATON

Április 11-én, a költészet napján rendezik meg a Versmaratont, amelyen hatvanegy költő tizenkét órán át olvassa fel verseit Budapesten, a Márványteremben. A Magyar Írószövetség, a Magyar Napló Kiadó és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) immár tizenegyedik alkalommal rendezi meg a Kárpát-medence legnagyobb költészet napi rendezvényét április 11-én 10 és 22 óra között.

Az idén a már megszokott módon, ismét tizenkét órán át olvassák fel a szerzők Az év versei 2022 antológiában megjelent verseiket a Versmaraton keretében, amely több év után visszaköltözött a Márványterembe.

A helyszínen kulturális újságírók kérdezik a költőket, és minden órában egy-egy, a békéről szóló, közvetlenül a Versmaratonra készült verset hallhatnak a vendégek és a nézők, akik online követik a programot a Magyar Napló Kiadó és a Magyar Írószövetség Facebook-oldalán.

Az antológiát Zsille Gábor költő, műfordító szerkesztette. A programra a belépés ingyenes, a megnyitó 9 óra 45 perckor kezdődik, a költőkkel a beszélgetés és felolvasás után is bárki találkozhat a Pollack Mihály téri épületben.

LÍRAI ESTEK A VÁRKERT BAZÁRBAN

Két különleges lírai esttel készül a Várkert Bazár. Április 11-én – a József Attilához hasonlóan szintén születésnapos – Márai Sándor kevésbé ismert költői életművébe kaphatunk betekintést Hirtling István színművész előadásában. A Jászai-díjas művész kedvenceit is bemutatja, de nem csupán versek hangzanak el az életmű különböző szakaszaiból, hanem kevéssé vagy egyáltalán nem ismert részleteket is a közönség elé tár Mészáros Tibor irodalomtörténész a bevezetőjében. Az estet vetített képek, dokumentumok és Tárkány-Kovács Bálint cimbalomművész inspiratív játéka teszi még érzékletesebbé.

Április 12-én pedig az erdélyi költőnő, Hervay Gizella verseit ismerhetik meg Bocskor Bíborka énekesnő és Vecsei H. Miklós színész fellépésével. Juhász Anna irodalmár vendége lesz Balázs Imre József költő, irodalomtörténész és Iancu Laura költő.

Hirtling István

FELOLVASÓESTEK, SZAVALÓVERSENY

Zala megyében felolvasóesteket és szavalóversenyt rendeznek a költészet napja alkalmából, valamint kötetbemutatóval és kulturális műsorral is készülnek az ünnepre.

A zalaegerszegi programsorozat már szerdán kezdetét veszi: Szálinger Balázs József Attila-díjas és Salvatore Quasimodo-emlékdíjas költővel a Deák kert irodalmi portál társszerkesztője beszélget a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban. Április 11-én az Apáczai művelődési központban Sohonyai Attila kortárs költő Költői kérdések és válaszok című felolvasóestjére várják a közönséget.

Nagykanizsán József Attila születésnapján Nagy Gáspár (1949-2007) emlékére rendeznek vers- és prózamondó versenyt a Hevesi Sándor Művelődési Központban. A találkozón Nagy Gáspár művei és kortárs költők versei hangzanak majd el. Keszthelyen Hozz egy Kedvenc verset! címmel tettek közzé felhívást. A jelentkezők a szabadon választott – kortárs és klasszikus – költeményeket április 11-én a Balatoni Színház Simándy-termében szavalhatják el.

Gyenesdiáson csütörtökön Farkas Anett íróval találkozhat a községházán a közönség. Pénteken Szálinger Balázs tart előadást Petőfi: gyermek és rocksztár címmel a József Attila Művelődési Házban és Könyvtárban. Szombaton – ugyancsak a községházán – mutatják be a Gyenesdiási Antológia 5. kötetét.

Szálinger Balázs

KOLOZSVÁRON NEMES NAGY ÁGNESRE, SEPSISZENTGYÖRGYÖN KÁNYÁDI SÁNDORRA EMLÉKEZNEK 

A Kolozsvári Állami Magyar Színházban a 100 évvel ezelőtt született Nemes Nagy Ágnes emléke előtt tisztelgő, Két hold világa című sorsjátékot adják elő, míg a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban a Kányádi Sándor műveiből készült előadással ünneplik a költészet napját.

A kolozsvári közönség hétfőn a színház stúdiótermében tekintheti meg a Gyulai Várszínház, a Transzformáció Alapítvány és a Spectrum Színház közös produkcióját, a Két hold világa című sorsjátékot Bogdán Zsolt rendezésében.

A költészet napi előadás a 100 éve született Nemes Nagy Ágnes előtt tiszteleg, aki meghatározó személyisége volt a II. világháború utáni magyar irodalomnak. Lengyel Balázs író, esszéista, irodalomszervező az Újhold folyóirat körének legjelentősebb kritikusa volt. Kettejük sorsa szétválaszthatatlanul összefonódott, és annak ellenére, hogy házasságuk válással végződött, szellemi életközösségük, barátságuk mindvégig megmaradt. Az előadás naplók, levelek, interjúk, esszék és versek ötvözete. Két ember kivételes viszonyulása egymáshoz és a világhoz Szorcsik Kriszta és Bogdán Zsolt tolmácsolásában – közölte a kolozsvári teátrum.

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház a Kányádi Sándor művei alapján 2019-ben készült Az, amit mondani kell című előadás nyilvános próbájával ünnepli a magyar költészet napját. A produkció azoknak a színészeknek a közös munkája nyomán állt össze, akik Benedek Ágnes színésznő kezdeményezésére fontosnak tartották kifejezni a Kányádi költészetéhez való személyes viszonyukat. Mint Benedek Ágnes elmondta, a kevésbé ismert Kányádiból akartak ízelítőt adni a közönségnek.

A Két hold világa című előadásból

VERSFELOLVASÁS, IRODALMI BESZÉLGETÉSEK SZATMÁRNÉMETIBEN

A járvány miatt két év kihagyás után a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata az Erdélyi Magyar Írók Ligájával együttműködve idén ismét megszervezi költészet napi hagyományos rendezvényét, amelyen a szavalatokat, versfelolvasásokat és irodalmi beszélgetéseket képzőművészeti programok is kísérik.

A vasárnap koradélután kezdődött, éjszakába nyúló rendezvény ideje alatt fiatal szatmári képzőművészek – Nagy Gabriella, Bántó Fanni, Simionas Varga Anna, Balog Tamás és Erdei Máté – a helyszínen készítettek el egy-egy alkotást Nemes Nagy Ágnes Szomj című verse alapján. A műveket elárverezik, a befolyt összegből az ukrán menekülteket támogatják.

Megnyílik a Nagy városokról beszélt a messzi vándor című József Attila-vers ihlette fotókiállítás. Az ezen látható munkákat tavaly a költészet napi online rendezvényen mutatták be. A kiállító művészek között van Babos Katinka, Oana Tarta, Köves Fanni, Vajda Béci és Sasu Valér.

A versblokkok között – amikor bárki mikrofonhoz léphet és szavalhatja vagy felolvashatja kedvenc versét – a Szamos Diákirodalmi Kör műsora is figyelemmel követhető. Az Erdélyi Magyar Írók Ligájából fiatal költők – Sánta Miriám, Varga László Edgár és Gál Hunor – is bemutatkoznak és megosztják gondolataikat, verseiket a közönséggel. Ezt követően Fehér Imola és Heinrich Andrea interaktív zenés játékra hívja a résztvevőket. Online jelentkezik be Závada Péter magyar költő, drámaíró, zenész, aki saját verseivel ismerteti meg az érdeklődőket.

A Nest csapata slam poetry esttel várja a közönséget, de a programban helyet kap a zene is: Versek között címmel Bertóti Johanna ad zenés műsort, a rendezvényt pedig a Nagy Babos Rebeka duó dzsesszkoncertje zárja. Lesz gasztronómiai program is: magyar költők kedvenc ételeit és versek ihlette fogásokat lehet majd megkóstolni a különböző programpontok között.

BUKARESTBEN A JÁNOS VITÉZT MUTATJÁK BE ROMÁNUL

A János vitézt mutatják be Bukarestben román nyelven, különleges színházi előadás formájában. A Kovács Zsuzsánna által rendezett produkcióban két román színész Jankovics Marcell animációs filmjébe “beépülve” meséli el Petőfi Sándor elbeszélő költeményét – közölte a Liszt Intézet bukaresti központja.

Emlékeztettek, hogy az intézet minden évben kiemelt irodalmi programmal ünnepli meg a magyar költészet napját, s az idén Petőfi Sándorra esett a választásuk, hiszen az Országgyűlés a 2022-es és 2023-as esztendőt Petőfi Sándor-emlékévvé nyilvánította a költő születésének 200. évfordulója alkalmából.

A költemény kétszólamú előadásában Iluska elkíséri útján Jancsit, így társa, néha vezetője is a János vitézzé érő férfinak. Kihívásokkal teli kalandozásaik a valóság és a mese között zajlanak, egyszerre elevenítve meg a minket körülvevő világ valóságát és belső világunk erejét.

A Florina Gleznea és George Rotaru színművészek előadásában elhangzó költeményt Jankovics Marcell 1973-ban bemutatott “János vitéz” című filmje kíséri. A film megteremtette sajátos világ alátámasztja a belső és a külső világ elválaszthatatlan kapcsolatát, amelyen keresztül személyessé, sajátossá válik János vitéz története. A látványvilágában erősen szimbolikus, a pop-artot a népi díszítőművészettel és a szecesszióval keverő rajzfilm az első egész estés magyar animáció. Az előadást hétfőn este tartják a Liszt Intézet bukaresti székhelyén.

LiteraTúra Füleken

Pénteken az Ady/Petőfi című előadással kezdődött meg a LiteraTúra idei, immár kilencedik éve tartó rendezvénysorozata a szlovákiai Füleken; az idei programokon az irodalom és más művészeti ágak kapcsolatát is igyekeznek bemutatni. Illés Kósik Andrea, Városi Művelődési Központ igazgatója elmondta: a Nézőművészeti Kft. Ady/Petőfi című előadását a művelődési központ színháztermében mutatták be pénteken 18 órától, a Scherer Péter által rendezett darabban a két költőóriást Katona László és Kovács Krisztián alakítja. Az egyórás előadást követően a nézők a színművészekkel és Bognár Péter költővel beszélgethettek.

Ez lesz a kilencedik évfolyamába lépő LiteraTúra program nyitórendezvénye, az idei sorozat az Irodalom másképp alcímet viseli, mivel az irodalom és más művészeti ágak fúzióit igyekeznek bemutatni a szervezők. A színházon kívül a film, a performance és a zene is kapcsolatba kerül majd az irodalommal a LiteraTúra rendezvényein. Vendégei szlovákiai és magyarországi írók, költők, műfordítók lesznek, akik mellett élőben vagy a filmvásznon színművészek, zenészek jelennek majd meg, sőt szerepcserékre is sor kerül: az író zenél, a zenész az író bőrébe bújik. A LiteraTúra – Irodalom másképp című rendezvénysorozatot a Kisebbségi Kulturális Alap támogatja.