Február utolsó előtti hétvégéjén Budapest figyelme ismét a sör felé fordult, ugyanis egy újabb fesztiválon találkozhatunk az italkultúra egyik főszereplőjével. Hazánkban tavasztól őszig nem lehet olyan hétvégét találni, amelyen ne lenne egy gasztrofesztivál. Eddig a tél volt az egyetlen üresjárat, amikor nem volt rendezvény keretei közé szorítva az evés és az ivás.

SZABÓ FRUZSINA ANNA- 061.HU

Sörfesztivált eddig csak kellemes időben és szabadtéren tudtatok elképzelni? Mostantól ez máshogy lesz. A Danubius Hotel Gellért február 19- 21 között az ország legnagyobb sörkocsmájává vedlik át, ugyanis pénteken délután elindult hazánk első téli sörfesztiválja, az Indoor Sörfesztivál, amelyet a Serfőző csapata szervezett. Azonban Európában és főleg Csehországban nagy múlttal rendelkeznek ezek a rendezvények, amelyek zászlóshajója a cseh International Beerfestival. 

Mi, magyarok valószínűleg az évek során annyira rászoktunk a kaja és pia fesztekre, hogy ilyenkor, a hidegben elvonási tünetekkel várjuk az év első olyan megmozdulását, ahol tematikusan kóstolgathatjuk az ételeket és az italokat. Amikor először olvastam a beltéri sörfesztiválról, arra gondoltam, hogy a szervező csapat remekül megtalálta a piaci rést. Ám meglepetésként ért a helyszínválasztás, mivel nagyon nehezen tudtam elképzelni, hogy az egykor patinás, ám most már inkább puccos giccsmúzeumnak mondható Gellért Hotelben hogyan tudják majd a beígért kocsmahangulatot odavarázsolni? Kíváncsian léptem be az épület forgóajtaján az óriási előtérbe, ahol egy hordókból, létrából, szalmabálából álló installáció és rögtön egy kiállító jelezte, hogy itt valóban jócskán lehet sör. Mint utólag megtudtam a lenti “tankból” egy nem mindennapi nedű folyik, mégpedig Pilsner Urquell pasztőrözetlen söre egyenesen Plzeň-ből.

Indoor sörfesztivál 100 féle kisüzemi csapolt sör Fotó: Horváth Péter Gyula

FOTÓK: HORVÁTH PÉTER GYULA- 061.hu

Miután az előtérben megvettük a 2990 forintos beugrót (vagy ide kattintva szombat délig elővételben 2490 forintért), kaptunk egy logózott, hazavihető fél literes korsót (végre egy normális, erős korsó egy fesztiválon). A kifizetett belépőért cserébe ajándék poharunkat egy általunk választott sörrel egyszer még fel is tölthetjük.

Az első emelet már teljes egészében a sörfesztiválé. A lépcsőn felérve mindegy, hogy jobbra vagy balra indulunk el, így is, úgy is kiállítók tömege fogad. A hatalmas termek szélein sorakoznak a sörházak standjai, amelyek összesen több, mint százféle malátanedűt kínálnak. Lassan jutunk át a Duna termen, mivel középen az óriási asztalok miatt nem sok hely marad az akadálymentes haladásra, de legalább bőven van időnk felmérni egy- egy kiállító kínálatát. Az árak nagyjából egységesen 600 és 800 forint körül mozognak, de néhol az üveges sörök ára eléri az 1000 forintot is. 

Indoor sörfesztivál 100 féle kisüzemi csapolt sör Fotó: Horváth Péter Gyula

A sörfesztiválon a belépő mellé nem csak egy logózott söröskorsó jár ajándékba, hanem egy korsó szabadon választott sör is. Ám a választott ital szavazat is egyben egy olyan sörversenyen, amelyen minden látogató zsűritag. Mit jelent ez? A rendezvényen a karszalag és korsó mellé kapunk egy tokent, ez beváltható bármelyik kiállító sörére. Viszont a választott sörért adott token egy szavazatnak minősül, úgyhogy jól meg kell gondolni a választást, mert rajtunk múlik, hogy melyik kiállító nyeri az Indoor Sörfesztivál legnépszerűbb sörének díját.

Persze a sör jobban csúszik, ha az ember lekíséri valami harapnivalóval. Aki igazán jót akar enni, álljon be a zánkai Neked főztem standja elé, amely a Balaton legjobb strandbüféje. Az egyedi kistermelői “büfé” a Balaton-felvidék őstermelőinek szezonális alapanyagokból frissen készített ételeit kínálja. A diétát mindenki felejtse el, és vegyen magához egy adag barnasörben sült marhapofát, véreshurkás szendvicset vagy kecskesajtos csirkemellet, az édesszájúak pedig hajtsanak rá a csörögefánkra.

Indoor sörfesztivál 100 féle kisüzemi csapolt sör Fotó: Horváth Péter Gyula

Aki kicsit elunta magát, annak mindenképp ajánljuk a Gobelin terem kiállítását, amit a száz fős Magyarországi Sörcikkgyűjtő Klubja hozott el erre a rendezvényre. A soha nem látott tárlatában felsorakoznak régi sörös címkék, antik üvegek és sörnyitó ritkaságok.

Indoor sörfesztivál 100 féle kisüzemi csapolt sör Fotó: Horváth Péter Gyula

A remek kezdeményezésnek és összességében színes rendezvény helyszínválasztása nem volt meggyőző. Bár a szervezők igyekeztek minden eszközt felhasználni azért, hogy küllemében kocsmát varázsoljanak a Gellérből, ez kevésbé sikerült. A látványos fényfüzérek, a barna csomagolópapírba bujtatott asztalok és egyéb decorelemek nem tudták elterelni a figyelmet a túldíszített, kopott falakról és berendezésekről. Egy szervező azonban elárulta, hogy a Danubius Hotel Gellért volt az egyedüli, amely szívesen fogadta a beltéri sörfesztivált, ugyanis a szálloda egyfajta új szemlélettel kívánja leporolni az imázsát, és nyitni a fiatalabb korosztály felé, ami persze dicséretes. Ettől függetlenül a hangulat tényleg olyan oldott volt, mint egy óriási kocsmában. 

Érdemes IDE kattintva az esemény Facebook eseményét követni, ugyanis akár egy megosztással Bernard sörválogatást nyerhetsz.