Az Amerikai Filmintézet (AFI) életműdíjával tüntették ki csütörtök este John Williams filmzeneszerzőt; az Oscar-díjas alkotót Hollywood színe-java ünnepelte a tiszteletére rendezett gálán a Los Angeles-i Dolby Színházban.

MTI

 Az intézet először tüntetett ki filmzeneszerzőt az életműdíjjal, amelyet Steven Spielberg filmrendező nyújtott át a 84 éves Williamsnek. A zeneszerzőt állva ünnepelte a közönség, amelynek soraiban Tom Hankstől George Lucasig számos híresség feltűnt. Spielberg megköszönte Williamsnek, hogy az ő és más rendezők filmes álmait “zenei géniuszával” segített valóra váltani. Hangsúlyozta, hogy filmzenéi emberek milliárdjai számára váltak feledhetetlenné.

“Holnap reggel, amikor visszatérek a munkához, megpróbálom kiérdemelni” – mondta a zeneszerző a gálán. Williams és Spielberg 25 filmen dolgozott együtt. A rendezőnek A cápa, E.T. – A földönkívüli és a Schindler listája című alkotásaihoz komponált zenéiért Oscar-díjat is kapott, további két Oscarját a Hegedűs a háztetőn és a Star Wars filmzenéiért vehette át. Az új Star Wars-filmhez, Az ébredő Erőhöz komponált muzsikája idén szintén Oscar-jelölt lett.
 
A New York-i Juilliardon diplomázott Williams több mint 150 film és televíziós produkció zenéjét szerezte 1958 óta. Hetvenéves pályafutása alatt ötven alkalommal jelölték Oscar-díjra, a még élő alkotók közül ebben őt tartja a rekordot. Nála csak a néhai Walt Disney kapott több Oscar-jelölést az amerikai filmakadémiától. “John Williams szerezte az életünk filmzenéjét” – fogalmazott méltatásában Howard Stringer, az AFI igazgatótanácsának elnöke.