Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Sokszínű programsorozattal várja az érdeklődőket az Idegenvezetők Világnapja apropóján ezen a hétvégén az Óbudai Múzeum. A programokon minden résztvevő a múzeum pénztárában megváltott – az Idegenvezetők Világnapja alkalmából – kedvezményes belépőjeggyel vehet részt, a részvétel regisztrációhoz kötött.

061.hu

A pénteki napon a Goldberger Textilipari Gyűjtemény “A Goldberger…” című állandó kiállításán várja tárlatvezetéssel kiegészített séta a érdeklőket.  Az Óbudai Múzeum–Goldberger Textilipari Gyűjteménye állandó kiállításával méltó emléket kíván állítani az 1784-ben, Goldberger Ferenc által alapított, és több mint 200 éven át fennállt textilgyár történetének. A kiállításnak kettős küldetése van. Egyrészt, öt nagy egységre bontva mutatja be azt a folyamatot, amely során a néhány fős manufaktúraként induló kékfestőműhelyből világhírű vállalattá fejlődött. Ezzel nem csak Óbuda életére volt nagy hatással, hanem meghatározó szereplőjévé vált a korabeli magyar gazdaságnak, Majd választ kaphatunk arra, hogy miként létezett a szocialista gazdaságpolitika korszakában, illetve mi vezetett a megszűnéséhez. Másrészt a tárlat arra is törekszik, hogy a gyár fejlődésének bemutatása közben – számos interaktív elem segítségével – érthetővé tegye a textilnyomás technológiáját.

fotó: Óbudai Múzeum

A szombati nap a „Játék a városban” című kiállításé, amelynek a koncepciója elmozdul a korábbi – fiúknak-lányoknak szánt játékok – megközelítéstől, helyette a gyűjteményi anyag minél szélesebb körű bemutatását célozza meg és a tárgyi anyag jellegéből kiindulva egy városi teret vizionál, ami így ráadásul az Óbudai Múzeum várostörténeti profiljához is illeszkedik. Az egyes színterek jól definiált hátteret adnak az adott műtárgyi egységekhez, így jelenítve meg Magyarország 1990 előtti emblematikus polgári és szocialista játékait, többek között babákat, bababútorokat, autókat, építő- és társasjátékokat, lemezjátékokat.

fotó: Óbudai Múzeum

Vasárnap az Óbudai Múzeum Goldberger Textilipari Gyűjteményéé a főszerep, tematikus tárlatvezetésre várják a látogatókat, amelynek középpontjába egy óbudai zsidó gyáros család története és a gyárat világhírig vezető Goldberger Leó kerül. Mi az oka annak, hogy a 18. században a zsidók egy része elhagyta Cseh- és Morvaországot? Hogyan és miért lett Perec Beláfból Goldberger Ferenc? Hogyan támogatta az óbudai zsidó közösség és a Goldberger gyár az 1848-as szabadságharcot? Milyen asszimilációs törekvései voltak a Goldberger családnak és lehetséges-e, hogy Goldberger Leó lánya ifjabb Horthy Miklós jegyese volt? A rendhagyó tárlatvezetés során a család sorsán keresztül a magyar zsidóság története is kirajzolódik.

vezető képen: Óbudai Múzeum


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •