Csontváry Kosztka Tivadar életművének nagy részét bemutató kiállítás nyílik A magányos cédrus – Csontváry géniusza címmel a Honvéd Főparancsnokságban július 5-én.

MTI

 Csontváry_Önarckép“A klasszikusokat újra és újra elő kell vennünk, mert mindig másként érvényesek” – hangsúlyozta a tárlat csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Gulyás Gábor kurátor, hozzáfűzve: a festményeket ugyanúgy “színre kell vinni”, mint a drámákat. Mint emlékeztetett, Csontváry életművét régóta nem mutatták be önálló nagykiállításon.

Gulyás Gábor felhívta a figyelmet arra is, hogy a magyar művészettörténészek által nagyra becsült Csontváry nemzetközi elismertsége nincs összhangban az értékével; a kiállítás ezen szeretne változtatni. A nagyszabású kiállítás a festő születésének évfordulóján nyílik meg, Áder János köztársasági elnök fővédnökségével.

A tavaly felújított Honvéd Főparancsnokság két szintjén, 17 teremben, egy bejárható útvonal mentén állítják ki Csontváry csaknem 100 festményét, grafikáját – közölte a kurátor. Gulyás Gábor elmondása szerint a kiállításhoz számos filmes spot készült, a festő életművét interaktív felületek, Csontváry-szótár ismerteti meg, egy külön teremben pedig kortárs művészek Csontváry-reflexiói kapnak helyet. Gulyás Gábor hangsúlyozta, hogy a kiállítás alapja a Magyar Nemzeti Galériával (MNG) kötött megállapodás, ez a szerződés rendelkezik az MNG tulajdonában álló, Pécsen őrzött képekről is.

A rendezők célja az volt, hogy az életműből kiállítsák mindazt, ami hozzáférhető, de csak azt, ami biztosan Csontváry-mű – szögezte le. Gulyás Gábor beszámolója szerint az elmúlt években alaposan körüljárták, miként szállíthatók biztonságosan a képek, végül az a döntés született, hogy a nagy méretű festményeket a jelenlegi keretükön, állva, klimatizált ládákban szállítják.

A tárlathoz reprezentatív katalógus, múzeumpedagógiai program és foglalkoztató füzet készül, decemberben pedig az MNG-vel együttműködésben Csontváry-konferenciát is tartanak, melynek anyagából szintén kötet jelenik meg – jelezte Gulyás Gábor. Gyutai Csaba, a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője kérdésre válaszolva elárulta: 80 ezer látogatót várnak a mintegy 90 millió forintból rendezett tárlat december 31-i zárásáig.