Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 179
 •  
  179
  Shares

A hazai kulturális élet egyik legnagyobb eseménye volt idén júniusban a  Magyar Nemzeti Galériában megnyílt Frida Kahlo kiállítás. A 20. század egyik leginkább meghatározó női művészének, az ikonná vált Frida Kahlónak a műveiből rendezett tárlathoz a mexikóvárosi Museo Dolores Olmedoból, valamint más jelentős mexikói gyűjteményekből több mint harminc festmény és grafika érkezett Budapestre. A tárlathoz számtalan izgalmas esemény kapcsolódik a fővárosban. Ezek közül választottuk ki nektek a legjobb öt eseményt. 

C.N.- 061.hu

https://youtu.be/ZK6_0lvCd4E

1.Értsd a Kortárst! – Frida a kortársak tükrében (Kőleves- 09.03. 18:00)

Káprázatos úttörő vagy műkereskedelmi hype? Hogyan hat Frida munkássága a kortársakra? Frida Kahlo. Festőnő, nőművész. Alkotó, akinek neve az elsők között szerepel a világ legfontosabb művészeti központjaiban, és akinek a munkásságát a világ vezető kulturális intézményei mutatják be a mai napig. Populáris ikon.  Frida élete és művészete mitikus és elválaszthatatlanok egymástól. Ismerd meg az autonóm mexikói festőnő világát és hagyatékát mai művészek szemüvegén keresztül. 

Előadó: Benyovszky-Szűcs Domonokos, festőművész.
A részvétel jegyvásárláshoz kötött. www.ertsdakortarst.hu/jelentkezem

2. Paintcocktail – Frida (Holló és Róka- 09.05. 18:00)

A Paintcocktail legújabb festményét a csodálatos Frida Kahlo inspirálta, aki a szabadság, a kreatívitás és bátorság megtestesítője. Ő volt az első latin-amerikai művész, akitől képet vásárolt a Louvre. Te is szeretnél egy Frida képet? Most vezetett fogalkozáson van rá lehetőséged. 

A PaintCocktailon mindenféle előképzettség nélkül egy saját festményt alkotsz majd meg. A PaintCocktail Instruktora mindenben a segítségedre lesz! Az eszközöket ők biztosítsják: festéket, ecsetet, állványokat, sőt még egy kötényt is. A 40×50 cm-es vásznat, amire festesz, a program végén magaddal viheted, és saját szignóddal akaszthatod ki a falra, vagy akár egyedi ajándéknak is tökéletes. Neked nincs más dolgod, mint az esemény kezdési időpontja előtt kb. 10-15 perccel megérkezni, megrendelni a kedvenc italodat, és jókedvvel belevágni az estébe. A kép elkészítése nagyjából 3 órát vesz igénybe. 

3. Frida Kahlo balladája (B32 Galéria és Kultúrtér- 09.14. 19:00; MNG- 09.15. 20:00)

Frida Kahlo végletekig szabad, független ember (és nő!), aki mindig kész megfizetni az árat döntéseiért és tévedéseiért, s akinek alapvetően két, egymást erőteljesen kiegészítő pólus határozza meg az életét, ezáltal alkotásait is: az élet szomjazó vágya, és a kora gyermekkora óta kísérőjéül szegődő fájdalom. Az előadás, mely jórészt Frida írásaira, műveire, valamint Lorca-szövegekre épül ennek az egyedi, kivételes életútnak szubjektív hangulatú megragadására tesz kísérletet. „Két súlyos balesetet szenvedtem életemben. Az egyik a busz, ami összetörte a testem, a másik Diego.”

Író: Sediánszky Nóra
Szereplők: 
Frida Kahlo – Fazakas Júlia
Diego Rivera – Menszátor Héresz Attila
Anya/ Lupe – Záhonyi Enikő
Apa/ Trockij – Dióssi Gábor
Cristi, Frida húga/ Laura, táncosnő – Gyöngy Zsuzsa 
Jelmez: Fazakas Júlia
Látvány: Réz Ágnes
Mozgás: Kántor Kata
Színpadi változat: Sediánszky Nóra és Menszátor Héresz Attila
Rendezte: Menszátor Héresz Attila

A B32 Galéria és Kultúrtér előadása ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni lehet hétköznap 10-18 óra között a 06 1 787 00 39 számon, vagy email-ben: b32@ujbuda.hu- n.

4. Viva Mexico! (MNG- 09.15. 17:00)

Egész Mexikó ünnepi lázban ég szeptember 16-án: ez a Día de la Independencia, azaz a függetlenség napja. Ugyanis ezen a napon tört ki 1810-ben az a több mint 10 évig tartó háború, amelynek során a Spanyolországtól független Mexikó állam megszületett. Ezen a napon Mexikóban egymást érik a fiesták a nagyvárosoktól a legkisebb falvakig: tűzijátékkal, felvonulással, zenével, tánccal, sok étellel és itallal ünnepelnek a helyiek. A Magyar Nemzeti Galéria is számos színes programmal – autentikus mexikói ízekkel, huapango dalokkal, mariachival, mexikói mesékkel, színházzal, divatbemutatóval, fejdísz- és sombrero készítő workshoppal és tárlatvezetésekkel – készül megidézni az egyik legnagyobb mexikói ünnep hangulatát havonta egyszer jelentkező MÚZEUM+ eseménysorozatának keretében, most kivételesen szombat este. Ezen az estén Frida Kahlo műveiből rendezett tárlat is látogatható lesz.

KONCERTEK
Volver la Vida
Csáki András Junior-Prima díjas gitárművész, Szászvárosi Sándor Európa-szerte ismert csellóművész, Manuel B. Camino mexikói bassz-bariton és Bojta Zsuzsanna mezzoszoprán a latin zene iránt érzett szenvedélyes szerelem és az eddigi közös munkák során kialakult harmónia kapcsán döntöttek úgy, hogy megalapítják a Volver La Vida nevű latin együttest. Zenéjük felöleli a latin népek zenéjét Dél-Amerikától Spanyolországig és a mexikói daloktól a forró tangókig. Mindezeket saját hangszerelésben és az alkalomhoz illő összeállításban adják elő koncerttermektől fesztiválokon át világszerte, a latin zene szabadságát élvezve és kifejezve.

Michel Ayala 
Michel Mexikóból érkezett, foglalkozását tekintve nem énekesnő, nemzetközi tanulmányok szakon tanul az International Business Schoolban. A Frida Kahlo-kiállítás megnyitóján lépett először a közönség elé, kisugárzása, természetes és erős, érzelmekkel telített hangja mindenkit lenyűgözött. Koncertjén tradicionális mexikói huapango és ranchera dalok hangoznak majd el egyéni feldolgozásban.

Mariachi Sin Fronteras
A Mariachi Sin Fronteras Szlovákiából érkezik hozzánk, hogy megelevenítsék az igazi mexikói fiesta hangulatot a galéria kupolaterében. 2007-ben a zenekar alapító tagjai úgy döntöttek, hogy távol Mexikótól, Európa szívében létrehoznak egy hamisítatlan mexikói életérzést és muzsikát közvetítő együttest. Azóta sikerrel megjártak már több mexikói mariachi fesztivált. 

MEXIKÓI MESEVILÁG
Bumberák Maja mese- és énekmondó különleges élőszóval és hangszerekkel kísért előadása, nem csak gyerekeknek. 

ELŐADÁS
Egy nő a piacon: Frida Kahlo a műkereskedelemben (Martos Gábor)
A Frida Kahlo-kiállításához kapcsolódva ezen az estén – sok képpel illusztrálva – azt tekintjük át, hogy a ma az egyik legfelkapottabb festőnő munkái hogyan szerepeltek a világ műtárgypiacán életében, illetve hogyan a halála után. Vendégeink megismerhetik azt is, hogy milyen tényezők befolyásolják az árak alakulását, valamint hogy kik ma világon a legjelentősebb Frida Kahlo-gyűjtők.

WORKSHOP
Mindig is szeretted volna kipróbálni, hogy áll egy virágos fejdísz vagy egy mexikói ihletésű ékszer? Készítsd el magadnak és akár egész este tündökölhetsz benne a színes forgatagban! Inkább egy sombrero mellett tennéd le a voksod? Nálunk ezt is elkészítheted papírból! 

JELMEZ
Öltözz be Te is Fridának! Egy erős szemöldök, egy virágkoszorú, hosszú, színes szoknyák… Mutasd meg te, hogy képzeled el magad Fridaként! Kreativitásodért cserébe sorsoláson vehetsz részt az értékes nyereményekért.

GASZTRONÓMIA
Hamisítatlan mexikói fogásokkal készülünk az est vendégeinek, egy csipet Mexikó a várban

5. Frida útjain – Los caminos de Frida (Instituto Cervantes de Budapest- 09.27. 18:00)

Frida Kahlo egyénisége és alkotói magatartása a mai napig sok művészt inspirál a festészettől a fotón át a performanszig. Frida az életét végigkísérő személyes csapásokat sajátos vizuális szótárral mutatta be. Ismerd meg a kortársaidat, akik a mexikói festőnő különös világát idézik! – Középpontban az alkotó párbeszédek.

+1 FRIDA KAHLO – Miért aktuális? Miért ikonikus? (Írók Boltja- 09.18. 17:00)

A Magyar Nemzeti Galéria Frida Kahlo-kiállítása kapcsán beszélget Lantos Adriána kurátor és Mácsay Krisztina múzeumpedagógus. Mit tudnak a látogatók Frida Kahlo művészetéről, mielőtt eljönnek megnézni a kiállítást? Magyarországon miért vonzó – ha vonzó egyáltalán – egy, a miénktől teljesen eltérő kultúrában élt, jellemzően leginkább önmagával foglalkozó festőnő? Hogyan születik meg egy kiállítás ötlete, hogyan lesz az ötletekből kiállítás? Milyen élményekkel távoznak a látogatók a tárlatról? Ezekről és a kiállításhoz kapcsolódó kulisszatitkokról lesz szó a beszélgetésen. A részvétel ingyenes, a helyeket érkezési sorrendben lehet elfoglalni.

Vezető kép: MTI Fotó: Balogh Zoltán


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 179
 •  
  179
  Shares