Annak idején Copolla bácsi megajándékozott minket – A Keresztapa trilógián keresztül – egy jó nagy adag maffia flashel, ami sok emberben benne ragadt. Ezt használta ki remek módon a Rockstar Games amikor kitalálta és megalkotta a GTA sorozatot. Hamarosan érkezik a hatodik rész, de vajon mit várhatunk a legendás játék folytatásától?

A GTA minden idők legjobb játéka ezen nincs mit szépíteni, de lehet a legsikeresebb jelző még találóbb. Személy szerint nekem a 90-es évekhez kell visszakanyarodjak, hogy elindítsam a saját történetemet a játékkal kapcsolatosan. Annak idején eltérő volt a játékszokás, de leginkább a számítógép adta azt a platformot ahol a legjobb minőségben lehetett játszani. Akkor a konzolok kezdetleges amolyan „arcade” játékokról voltak híresek. Én magam is egy CD-n kaptam meg a GTA III. részét, amit egy kedves grafikus cimborám bocsátott rendelkezésemre. Azzal a címszóval nyomta a kezembe: Peru, ezen beszarsz! 

A GTA III. része hozta meg a hallatlan népszerűséget a sorozat számára Fotó: Rockstar Games

Hazamentem és a norton commanderben mindenfajta másolgatások után elindítottam a játékot. Nem kis túlzással azóta megváltozott az életem. Ezt szerintem sokan el tudják magukról mondani, akik ekkortájt találkoztak először a legendás sorozattal. A GTA harmadik része megváltoztatta a játékipart és olyan egyedi hangulatú, nyílt terű játékot kaptunk, amiben, ha tojunk a küldetésekre, akkor is jól fogjuk magunkat érezni. A GTA-tól semmi jót nem tanulunk, azonban mindent kell csinálni, ami a bűnözéssel kapcsolatos ezért a játék sok országban, főleg a korábbi évtizedekben, szinte tiltó listán volt. Valljuk be sok esetben jogosan. Amikor az előbb említett harmadik epizódot megismertem, szinte nem hittem el, hogy ilyen játék létezik. Angolul alig értettem valamit, főleg a szleng beszédet és sokszor fogalmam nem volt mit kell csinálni, nagy nehezen mégis haladtam benne. Miközben el voltam ájulva és csak csodálkoztam, hogy: Úristen ez nagyon menő. 

Fantázia plakát a hatodik epizódról, amit cseppet sem biztos, hogy GTA VI.-nak fognak majd hívni!

A GTA azonban nem állt meg a harmadik résznél, egyre másra jöttek ki az epizódok mígnem a IV. résszel egy olyan játéktér és minőség jelent meg a számítástechnikai világ fejlődésének köszönhetően, ami ismét maradandó élményt nyújtott. Ahogy haladunk a modernebb időkben egyre jobb a játék, de egyre ritkábban is jelenik meg, mert a készítési idő bizony, egyre hosszabb. A legújabb rész a GTA V. ami már tíz éve jelent meg. Szinte hihetetlen, hogy azóta is az  eladási listák élén van pedig mennyit fejlődött azóta a konzolok és PC-k világa. A rajongók azonban a hosszas várakozások után végre kaptak egy örömhírt. December elején érkezik a következő GTA bemutatója. A kiadó cég szülinapja december 7-re esedékes, úgyhogy vmikor e tájban, tíz év várakozást követően végre megláthatjuk milyen is lesz új kedvencünk. Mivel a játékiparban is vannak főszereplők, akik infókra vadásznak, természetesen már egy-két dolgot tudhatunk a játékról. Lesz női főszereplő és realisztikusabb lesz némileg mind elődei. Sőt, a játék már megdöntött egy rekordot ugyanis az X-en 55 millió ember nézte meg a Rockstar bejegyzését, ami csak annyi infót tartalmazott, hogy hamarosan jön a bemutató. Ez lett minden idők legolvasottabb tweetje. 

Az ötödik rész a világ legsikeresebb játéka lett. A folytatásban ugyanezt a minőséget várják a rajongók

Már az előbbi infó is sejteti, ismét rekord döntések következnek, de azonnal adódik a kérdés milyen kategóriákban? Mindjárt kezdjük az árral. Mivel a GTA egész biztos jó sok fejlesztést fog kapni, ennek már előre ki kell köhögni az árát, egyes becslések szerint így az ötvenezer forintot is meg fogja haladni egy Playstation vagy egy Xboxos verzió. Azon sem lepődnénk meg, ha több szegmensben vizsgált eladási rekordokat is megdöntene, ami ilyen drága játék esetén bevételi rekordokkal is járni fog. De rekordok megdöntése magában a játékban is lehetséges, ahol egészen biztosan kemény jelentekre számíthatunk és még keményebb történetre. Merthogy a GTA ereje mindig is ebben volt. A story szinte mindig csillagos ötösre sikerült, a szereplőkről nem is beszélve. Ezt várják a rajongok most is. Azt már sejteni lehet, hogy lesz női főszereplő, ami idáig nem volt. De a többi információra még várnunk kell egy kicsit. A GTA friss híreit ugyanis Magyarországra szinte biztosan a Télapó fogja hozni. Egy biztos a sorozatot ismerve az eddigi legkeményebb részre van kilátás!

P.J.