Még néhány év és végre felépülhet Franciaországban Guédelon vára, amelyet 1997 óta szigorúan középkori módszerekkel és eszközökkel, 13. századi stílusban és korhű ruházatban épít egy csapat megszállott francia Burgundia tartományban.

MP – 061.hu

Michel Guyot építész és amatőr régész gyermekkori álma, majd egy kastélyfelújításon szerzett élményei alapján elhatározta, hogy pusztán eredeti középkori módszereket és anyagokat alkalmazva épít egy várat.  Húsz évvel ezelőtt, miután a francia örökségvédelmi hivatal főépítészével megterveztette a  épületkomplexumot, a korhűség szigorú betartatása érdekében pedig felállított egy felügyelő bizottságot a korszak szakértőiből, a munka megkezdődött. Társával, Maryline Martinnal elindított vállalkozásuk mára 55 munkahelyet teremtett, a XIII. század építészeti stílusában megálmodott vár évente 300 ezer látogatót vonz, emellett pedig komoly tudományos értékkel bír, hiszen magával az ötlettel a régészet egy új válfaját hozták létre.

A „kísérleti régészet” a középkori építészet eddig megválaszolatlan kérdéseire keres magyarázatot: a középkorból ugyanis a 16. századig, amikor az első komolyabb írásos építési szerződéseket megkötötték, igen kevés írott forrás maradt fenn a várépítés „tudományáról”. Noha a 13. században jó tempóban akár három év alatt felhúztak egy várat, Guyoték nem sietnek, a negyed évszázadra tervezett munka a kezdetektől lassan, de precízen, dinamikusan halad. Jelenleg már az idegenvezetésre érkező látogatók tartják el az eleinte állami támogatásból zajló építkezést, amelybe ráadásul évente több százan állnak be segíteni rövidebb-hosszabb időre.

Az időutazás történelmi háttere szerint az építkezés 1228-ban kezdődött. Ekkor már két éve IX. (Szent) Lajos uralkodik Franciaországban – amelyet a mélyen vallásos lovagkirály katonailag, gazdaságilag és kulturálisan is Európa vezető hatalmává tesz -, Dzsingisz kán utódai vezetésével a mongol birodalom leigázza, majd elhagyja Kelet-Európát, IX. Gergely pápa megszervezi a pápai inkvizíciót, Amerikában pedig ekkoriban jön létre a korai inka civilizáció. Guédelon várának látogatói idén az Úr 1248-ben évében követhetik nyomon a munkafolyamatokat.  

A korhűséget olyannyira komolyan veszik a várépítők, hogy az épülő várnál „logisztikai létesítmények”, kovács, kötélverő, ács, kosárfonó, cserépkészítő, fazekas, kőfaragó és mészégető műhelyek is üzemelnek. Létrehoztak egy kisebb majorságot is az állatoknak, a helyszín közelében pedig piknik zóna, palánkvár és egy kis középkori étterem is fogadja a látogatókat. Az anyagmozgatást igencsak megkönnyíti, hogy homokkő- és agyagbánya, valamint tölgyerdő is van a helyszínen, az alapanyagot onnan szerzik be korabeli taligákon, szekereken szállítva, az emberi erőn kívül pedig csak lovak segítségét veszik igénybe.

Korai fázisában így festett az építkezés

 

A kőfaragók műhelyében

 

Alapanyagszállítás a közeli kőfejtőből

 

Középkori, emberi erővel működtetett daru a méretesebb kövek mozgatására

 

Mesterkedés a homokkővel

 

Az építkezés szabályzata szerint csakis a korabeli dokumentumokból ismert módszerek alkalmazhatók

 

Az építők az enteriőr kimunkálására is különös figyelmet fordítottak. Kép a kastély hálótermének gerendázatáról

 

Ugyanaz a helyiség, a díszített falaival

Jött egy busz

 

A korabeli technikák újrafelfedezése gyakran improvizációval jár

 

Akik nem csak látogatóba érkeztek, dolgozhatnak is a várban néhány napig – évente kb. 650 ember tesz így

 

Ez az önkéntes például a majorságban vállalt feladatot

 

Lisztőrlés a malomban

 

Az alapanyag lelőhelyek közelsége határozta meg a helyszínt: víz, kő, homok és fa is  bőven akad karnyújtásnyira

 

Gótika

 

Guédelon vára napjainkban

 

Így fest a tervezőasztalon

 

És így fog kinézni, ha elkészül

 

Fotók: Guédelon