Azt mondja a jövőbeli ellenállás vezetője, a Sarah Connor (Linda Hamilton) Grace-nek (Mackenzie Davis): Megmentettem a fiammal együtt hárommilliárd embert. Elégedett vagy a teljesítményemmel? Sarah válasza az, hogy nem. Mi viszont elégedettek lehetünk a Terminator: Sötét végzet című filmmel. Az egymásra licitáló akciójelenetek, a folyamatos menekülés az alakváltó, azaz az emberszabású gyilkoló robotok elől,  legyenek akár egy vízesés peremén, vagy akár a víz alatt terepjáróval szlalomozva, ami egy katonai repülőgépről zuhant le, cirka 10.000 méter magasból.

PZL – 061.hu

És persze mondanunk sem kell, hogy hőseink mind a kocsiban ültek és közben folyamatosan próbálták a másvilágra tessékelni az egyébként legyőzhetetlennek tűnő ellent. Ugyebár ez a folytatás elveti az unortodox újrázásokat, és visszamegy 1991-be, azaz ott veszi fel a fonalat, ahol James Cameron elengedte. Akkor még a Guns N’ Roses úgy volt a csúcson, hogy senki nem becézte őket nosztalgia zenekarnak, és most már 63 éves Linda Hamilton is olyan jó csaj volt, hogy Cameron feleségül is vette, most viszont egy nyugdíjas glam-rock szár is csinosabban néz ki.  Szóval, 28 év alatt sok minden történt a jövőben, hát még a múltban. Mindent megváltoztattak már, az összes létező igeidőt, a történelmet, csak Sarah Connor és a T800-as modell, azaz Svarci maradt a régi.

Illetve még ő sem, mert kiderült, hogy emberi érzelmei lettek, kifejlődött a krónikus lelkiismeret furdalása, és jó útra tért. Függöny kereskedő lett és családot alapított, de aztán behívót kapott a Föld megmentésére, és reaktiválta magát, miután jó apához illően családját és a függönyöket biztos helyre vitte. Ugyebár Connornak és fiának 1997. augusztus 29-én sikerült hatástalanítani az öntudatára ébredt Skynet katonai védelmi programot, és ezzel megmentette a civilizációt, de most újra veszélyben vagyunk, amit abból is sejthetünk, hogy a jövőből visszaküldték az osztódni képes, fémvázon folyékony fém külsőt viselő likvidátor robotot, (Gabriel Luna). Célja: megakadályozni, hogy megszülessen az ellenállás új vezetője.

Azaz meg kell ölnie egy látszólag átlagos mexikói lányt, Danit (Natalia Reyes), akinek még fogalma sincs, milyen jövő vár rá, csak sejti, hogy köze lehet az emberiség megmentéséhez, ha már ilyen nagy a felhajtás körülötte. Testőröket kap, nem is egyet, hanem egyenesen hármat. A már 63 éves, de még mindig szálkás Sarah Connort (Linda Hamilton), egy szintén a nyugdíjas klubból érkező terminátort (Arnold Schwarzenegger) és akkor még nem beszéltünk a film valódi főszereplőjéről, az implantátumokkal és számos szuper képességekkel feljavított Grace-ről (Mackenzie Davis), aki szintén a jövőből jött, hogy megmentse Danit, akit nem Mexikó egzotikus nyomorból akarnak kihozni. Nem ez a cél.

A cél az, hogy életben maradjon, mert majd ő szüli majd meg a cyber Jézust, aki számára a majd a Szentírás így foglalható össze: ölj meg mindenkit, akit a Skynet küldött. És elkezdődik a végtelennek tűnő menekülés, egy olyan korban (a mi jelenünk), amikor az okostelefonoknak és a bekamerázott városoknak köszönhetően mindenki digitális jeleket hagy maga után, így aztán nem lehet elbújni a Skynet-féle szuperrobotok elől. A franchise igazi harmadik részének elgondolt mozi egy eszeveszett menekülés, igazi régi vágású, kilencvenes évekbeli akciómese, amelyből kiderül, hogy nemcsak élő szöveg lehet a fémvázon, de egy öreg T-800-as valódi szívet is tud növeszteni, és hogy egy fegyverraktárat csak ideig-óráig lehet függönyökkel eltakarni.

https://www.youtube.com/watch?v=DUZ2lSj6oJg&t=26s

 

Terminator: Sötét végzet
amerikai akciófilm
főszereplők: Linda Hamilton, Gabriel Luna, Mackenzie Davis, Arnold Schwarzenegger
rendezte: Tim Miller
bemutató: 2019. október 31.