Az Oscar-díjas brit színésznő, Judi Dench is csatlakozott azokhoz, akik szerint a Netflixnek fel kellene hívnia a nézők figyelmét A korona című sorozatának minden epizódja előtt, hogy amit látnak, az fikciós produkció.

MTI

A 87 éves színésznő a The Timesban csütörtökön közölt levelében úgy fogalmazott: ahogy a sorozat története közelít a jelenhez, egyre szabadabban mossa el a határokat “a történelmi pontosság és a durva szenzációhajhászás között”. Hozzátette: attól tart, hogy miközben A koronát sokan értékelik majd úgy, hogy kitűnően ábrázol egy kitalált történetet, a nézők jelentős része, különösen a tengerentúlon, igaznak fogadja majd el az egész történetet.

“Senki sem hisz nálam jobban a művészi szabadságban, de ez nem maradhat szó nélkül”

– fogalmazott Dench azzal kapcsolatban, hogy a műsor készítői nem voltak hajlandóak az epizódok elején feltüntetni, hogy fikcióról van szó. A Netflix álláspontja szerint A korona, amely II. Erzsébet néhai brit királynő uralkodásának évtizedeit dolgozza fel, “a valós események ihlette fiktív történet”.

A színésznő hangsúlyozta, hogy a Netflixnek a 70 évig uralkodó és közelmúltban elhunyt II. Erzsébet iránti tiszteletből is felül kellene bírálnia álláspontját.

A korona ötödik évada, amely a királyi család kilencvenes évekbeli történetét mutatja be, november 9-től látható a streamingszolgáltató kínálatában. Korábban a John Major egykori brit miniszterelnök hivatala által közzétett nyilatkozat is bírálta a sorozatot egy jelenet miatt, amely “egy csomó ostobaságot” állít egy Károly herceg és a volt kormányfő között lezajlott beszélgetésről. Dench ezzel a jelenettel kapcsolatban azt írta, hogy “kegyetlenül igazságtalan a személyekkel szemben, és káros az általuk képviselt intézményre nézve”.

A Netflix egyelőre nem reagált a kritikákra.