A magyar szabadzenélés és a kortárs improvizatív zene úttörőjeként, nagy hatású képviselőjeként számontartott, Kossuth- és Liszt-díjas zeneszerző, zongoraművészről emlékeznek meg július 1-jén, szombaton Nagymaroson. A videoinstallációkkal, zenei bejátszásokkal, hanglemez- és könyvvásárral színesített programon mások mellett hallhatnak előadást az 1960/80-as évek magyar jazz-zenéjének környezetéről Retkes Attila zenetörténésztől, Turi Gábor jazzkritikus pedig legújabb, Szabadossal és körével több írásban foglalkozó Magyar jazznapló című könyvét mutatja be.

061.hu

Életének utolsó évtizedeiben a Dunakanyarban fekvő Nagymaroson élt és alkotott Szabados György Kossuth- és Liszt-díjas zeneszerző, zongoraművész, aki zeneileg és szellemileg is kiemelkedő életművet hozott létre. Ennek ápolásából a város is igyekszik kivenni a részét.

Munkásságát életében díszpolgári címmel ismerték el, házát utóbb emléktáblával jelölték meg, és az idei évvel kezdődően július első szombatján programokkal kívánnak megemlékezni orvosként is ismert polgárukról. A helyi művelődési ház muzsikustársak, barátok, tisztelők közreműködésével összeállított programja az életmű különböző vonatkozásait világítja meg. A szervezők célja az, hogy a Dunakanyar aurájába illesztve állítsanak emléket Szabados művészetének.

A július 1-jei nap középpontjában az a korszak áll, amelyben Szabados György zenéje és gondolatvilága kiformálódott. Medgyesi Gabriella „…Csak az ének” című költői hangvételű portréfilmjét követően Retkes Attila zenetörténész az 1960/80-as évek magyar jazz-zenéjének környezetéről, Hartyándi Jenő, a Mediawave Fesztivál főszervezője az amerikai és magyar avantgárd törekvéseknek teret nyitó legendás győri koncertekről tart előadást, míg Németh Zsolt a szellemiségét ápoló Adyton Művészeti Alapítvány tevékenységét ismerteti. Turi Gábor jazzkritikus legújabb, Szabadossal és körével több írásban foglalkozó Magyar jazznapló című könyvét mutatja be.

A videoinstallációkkal, zenei bejátszásokkal, hanglemez- és könyvvásárral színesített programból a természet sem marad ki. A résztvevők a Szabados-ház érintésével közös sétát tesznek a város magaslati pontjára, ahonnan pazar kilátás nyílik a Dunára és a visegrádi várra. Este az előadásoknak is helyet adó Sigil Kávézó és Galéria hangulatos belső udvarában az egykori játszótársak, Grencsó István (fúvós hangszerek), Mezei Szilárd (brácsa) és Benkő Róbert (nagybőgő) koncertje a mester előtt tisztelgő szabad zenéléssel zárja az emléknapot.

A részletes programot alább láthatják: