Újabb világsztár érkezik idén nyáron Budapestre.  Július 17-én a MoMSport-ban  koncertezik Macy Gray. A soul, az R&B és a jazz egyik legfényesebb csillaga, egyedülálló hangú Grammy-díjas énekesnő, producer, filmszínész, aki már az első albumával világhírre tett szert, most legújabb lemezének anyagát mutatja be a fővárosban.

061.hu

Macynek 1999 végén jelent meg az On How Life Is című debütáló albuma, rajta az I Try című számmal, ami a következő évben az egyik legnagyobb nemzetközi sláger lett. Macy Gray összesen öt Grammy jelölést kapott, végül 2001-ben a „Legjobb női pop énekes” kategóriában kapta meg a rangos elismerést. A lemez háromszoros platinalemez lett.

2001 és 2012 között kétévente jelentek meg több top listás slágert is tartalmazó albumai, amelyeken olyan zenészekkel dolgozott együtt, mint például Billy Preston, John Frusciante, Beck, Natalie Cole, Justin Timberlake vagy Bobby Brown. Feldolgozta olyan hírességek dalait mint a Eurythmics, a Radiohead, az Arcade Fire, Kanye West, Nina Simone. Saját hangjára, érzéseire formálta egyik gyerekkori példaképe, Stevie Wonder Talking Book című albumát.

2016 szeptemberében jött ki tízedik és az első tisztán jazz lemeze a Stripped. A dalokat egy elhagyatott brooklyni templomban vették fel, speciális technikai körülmények között. Olyan kortárs jazz legendákkal dolgozott ezúttal, mint a Wallace Roney (trombita), Ari Hoenig (dob), Daryl Johns (basszusgitár) és Russell Malone (gitár).

A Strippeden friss szerzemények mellett új zenei kontextusba került néhány régi slágere is (I try, Sweet baby) illetve a Metallica és Bob Marley egy-egy klasszikusának újraértelmezése is része lett az albumnak. A kritikusok által egyöntetűen nagyra értékelt Stripped harmadik lett az amerikai jazz top listán és Macy Gray megkapta a rangos Independent Music Awards-ot. Macy Gray 2017-ben európai koncertturnéra indult, amelyen a Stripped dalait mutatja be, de nagy hangsúlyt kapnak a nevéhez köthető korábbi ikonikus slágerek is.

fotó: Macy Gray Official