A Trónok harca kapta meg a legrangosabb amerikai televíziós elismerést, az Emmy-díjat a legjobb drámasorozat kategóriában.

 MTI

A legjobb vígjátéksorozat kategóriája győztese Az alelnök (Veep) című, a Fehér Házban játszódó film lett a Los Angeles-i Microsoft teátrumban helyi idő szerint vasárnap este rendezett díjkiosztó gálán, amely házigazdája Andy Samberg komikus volt. A drámasorozat legjobb színésze Jon Hamm, a Mad Men – Reklámőrültek sztárja lett, míg a nők között Viola Davis vitte el a tévés Oscarnak nevezett díjat a Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot? című sorozatban nyújtott alakításáért. A vígjátéksorozatok legjobb színésze Jeffrey Tambor volt a Transparentből, a legjobb színésznő pedig Julia Louis-Dreyfus, aki Az alelnökben játszik.

Az ötödik évadánál tartó Trónok harca a tavalyi 19 jelölésnél az idén öttel többet szerzett, és tizenkét díjat vitt el különböző kategóriákban. A jelek szerint nem rontott a megítélésén az a vitatott jelenet, amelyben az egyik női szereplőt megerőszakolják. A legjobb drámasorozat mezőnyébe a Trónök harca mellett a jelöltek között volt még a Better Call Saul, a Downton Abbey, a Homeland: A belső ellenség, a Kártyavár, a Mad Men – Reklámőrültek és az Orange Is The New Black. A vígjátékszériáknál a fehér házi sorozaton kívül a Louie, a Modern család, a Városfejlesztési osztály, a Szilícium-völgy, a Transparent, az Unbrakable Kimmy Smith szerepelt jelöltként.