Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Közeleg a 89. Oscar díjátadó gála időpontja, a legjobb hollywoodi művészek mellett ezúttal is izgulhatunk magyar produkcióért, Deák Kristóf Mindenki című alkotása a rövidfilmek kategóriájában versenyez. A nyertesek kiléte mellett minden lelkesen várjuk a legeket: a legjobb és legmeghökkentőbb ruhákat, a formabontó köszöntéseket és gratulációkat, a showman poénjait és természetesen a bakikat. Különleges pillanatokból bőven kijutott az Oscar gálák majd 90 éves története során. Alig tudtunk tízet kiragadni közülük.

LEIRER TÍMEA – 061.hu

1. A „cukisági faktort” robbantó Oscar Ceremónia pillanatok között mindenképpen dobogós Walt Disney és a gyermeksztár, Shirley Temple sztorija. A szőke, göndör hajú kislány adta át a mesternek az Akadémia díját a Hófehérke és a hét törpe animációs filmért 1939-ben.  A mára klasszikussá vált mozit – amely a Disney első egész estés rajzfilmje volt – eredetileg csak a legjobb filmzene kategóriájában jelölték Oscar-díjra, azonban egy évvel később az Amerikai Filmakadémia egy különdíjjal jutalmazta. Indoklásuk szerint „innovatív technikájával milliókat bűvölt el és úttörője volt a szórakoztatás új területének” – áll az indoklásban. Walt Disney, mint a film producere a díjat – stílusosan – nyolc szobrot vehetett át Shirley Temple-től. A valódi szobor mellé ugyanis járt még hét kis Oscar-szobrocska a a hét törpének.

Walt Disney és Shirley Temple és a 7+1 Oscar szobor – fotó: oscar.com

2. Sokáig háborogtak Leonardo DiCaprio rajongói, hogy kedvencük minden évben kimaradt az Oscar díjazottjai közül, pedig – valóban – megérdemelte volna. Leo esetében az Akadémia zord tagjai végül engedtek a nyomásnak, van azonban, aki rosszabbul járt. Alfred Hitchcock például mozitörténeti mérföldkőnek számító kultfilmjei ellenére is sorozatosan kimaradt az Oscar-esőből. Az Amerikai Filmakadémia tagsága nem volt hajlandó rendezői Oscart adni neki A Manerley-ház asszonya után a Mentőcsónakért az Elbűvölve című filmért, a Hátsó ablakért és a Psychóért sem.  Helyette megkapta 1968-ban a producerek között időszakosan kiosztott Irving G. Thalberg Memorial Awardot, ami nem is a szokásos, kardos, kopasz aranyfigura, hanem az MGM stúdió fiatalon elhunyt társalapítójának, a háromszoros Oscar-díjas Irwing Thalbergnek a rézből öntött feje. Hitchcock elegáns bosszút állt a gálán: ömlengő beszéd helyett csak annyit morgott, “Thank you”, a többi szavát  – amelyről azóta is vitatkoznak a rajongók – pedig lekeverték, így a legrövidebb köszönőbeszéddel vonulhatott be az Oscar-díjak történelmébe.

3. Charlie Chaplin a korai években három Oscar-díjat is nyert, 1929-es díjazásáért talán a legrendhagyóbb díjazott címe is neki járna, hiszen A cirkusz elkészítésekor az akadémia Chaplin sokoldalú teljesítményét egy díjjal értékelte (színész – forgatókönyvíró – rendező-producer), s emiatt még példátlan módon színészjelölését is visszavonták. Chaplin 1972-ben életműdíjat kapott, színpadra érkezésekor minden idők egyik leghosszabb, majdnem 12 perces tapsát zsebelhette be a ceremóniára összegyűlt hírességektől, melyet egy szívhez szóló beszéddel honorált.

4. A nyertes kihirdetése és a díj átadása tulajdonképpen minden évben ünnepélyes pillanat az Oscar történetében, de természetesen néha ezt a pillanatot is botrány kíséri. A legismertebb ilyen díjátadás Marlon Brando nevéhez kötődik, aki amellett, hogy 1973-ban visszautasította díját a Keresztapáért, egy indiánruhába öltöztetett fiatal lányt küldött maga helyett, tiltakozva az amerikai őslakosokkal való bánásmód ellen. Mint utóbb kiderült a lány nem apacs indián, hanem egy kezdő dél-amerikai színésznő volt, aki néhány hónappal később már a nyuszis magazin címlapján pózolt.

5. Adrien Brody a  A zongorista című Roman Polanski film főszerepéért kapta meg az Akadémia elismerését 2002-ben, mint a legjobb színész. Az akkor 29 éves színész túláradó örömére sokan emlékeznek még, különösképp talán a díjat átadó Halle Berry. A színész ugyanis a színpadra érkezve örömében hosszú, szenvedélyes csókkal illette Halle Berry-t, aki szemel láthatóan kissé meglepődött az élet rendezte romantikus jeleneten. Brody ezt követően beszédében az iraki háború embertelenségére hívta fel a figyelmet, mire a közönség állva tapsolta meg a színészt.

6. Roberto Begnini 1998-ban két Oscar-díjat  kapott Az élet szép című filmért. Egyrészt ez lett a legjobb idegen nyelvű film, de Begnini lett a legjobb színész is abban az évben, aki persze az olasz vérmérsékletéhez méltó kitörő lelkesedéssel fogadta az arany szobrot. Amint Sophia Loren, a díj átadója kimondta a nevét, felpattant a székéről, felállt a karfára és az összegyűjt díszes társaság feje felett, a székek támláján egyensúlyozva, hangos kiáltozás közepette ment ki a pódiumra. Odafent mélyen meghajolt, bocsánatot kért gyér angol tudásáért, majd a testében uralkodó tumultusról beszélt, és arról, hogy örömében legszívesebben mindenkit megcsókolna.

7. Az Oscar ceremóniák során a közvetítések miatt nagyon fontosak az időkorlátok. Pontosan megadják, hogy mennyit beszélhet a díjátadó, sőt azt is előre egyeztetik, milyen hosszú lehet a köszönőbeszéd a díj átvétele után. Amikor lejár az idő, a zenekar kíméletlenül játszani kezd. Természetesen mindig van, aki feszegeti a határokat, sőt, olyan is akad, aki egyszerűen ledönti azokat. Amikor Cuba Gooding Jr. a legjobb férfi mellékszereplőként Oscart kapott 1997-ben, egész egyszerűen túlkiabálta a zenekar, majd a végén még egy szaltót is ugrott a színpadon. Ennél sokkal elegánsabban oldotta meg a dolgot Julia Roberts, aki 2000-ben, amikor élete első Oscar-díját vette át az Erin Brokovich című filmért, még beszéde elején felszólította a karmestert, hogy nehogy félbe merje szakítani a mondókáját, mert úgysem fejezi be a beszédet, mondván, ki tudja állhat-e itt még valaha. A karnagy annyira meghökkent, hogy a zenekar nem kezdte el játszani a beszéd végét jelző dallamot.

8. Egy-egy díjátadó gálán néha bakik, kisebb balesetek is előfordulnak. Jennifer Lawrence-nek Hollywood egyik legkedveltebb színésznőjének két egymást követő évben is sikerült szó szerint padlót fognia az Oscar gálán. Először a győzelemtől ittasan esett hasra a lépcsőben, mielőtt átvette a legjobb színésznőnek járó szobrot. Frappánsan felállt, de a pillanatot, amint uszályos ruhájában hever a lépcsőn, minden fotós legszebb emlékei között őrzi. A következő évben Jennifer duplázott, ráadásul már a bevonulás során sikerült megbotlania bevonuláskor a vörös szőnyegben. Az év háziasszonya, Ellen Degeneres meg is jegyezte, hogy ha Jennifer idén díjat kap, inkább ő személyesen leviszi neki a nézőtérre.

9. Ha már Ellen Degenerest emlegettem, gyakran vádolták azzal az Akadémiát, hogy konzervatív és hogy a díjátadó régimódi. Ezt szakította meg 2014-ben a stand up komikus, show háziasszony, Ellen Degeneres, aki – mondván, megéhezett a show közben – rendelt egy pizzát, majd a dobozzal a sorok között lavírozva végigkínálta a szeletekkel a puccparádéba öltözött sztárokat. Ugyanezen show jeles pillanata volt a csoportos szelfi készítése, a kép pillanatok alatt minden idők legkedveltebb fotója lett a közösségi oldalakon.

10. Végül jöjjön a sokáig az Oscar gálák nagy veszteseként emlegetett Leonardo DiCaprio,  aki amikor tavaly végre megkapta az Oscar-díjat a a Visszatérő című filmben nyújtott alakításáért, beszédében a túlburjánzó köszönetnyilvánítás és meghatottság helyett a természetvédelem fontosságát hangsúlyozta. Külön szót érdemel Leo kéztartása és  középső ujja is.

Leonardo DiCaprio – Oscar 2016 – fotó: mirror.co.uk


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •