A legrangosabb brit építészeti elismerésként a hétvégén felkerült a legkiválóbb brit épületek listájára a több mint 150 millió dokumentumnak otthont adó nemzeti könyvtár, a British Library épülete.

MTI

A könyvtár még csak 17 éves, ezzel a legfiatalabb olyan épületek sorába tartozik, amelyek bejutottak a legkiválóbb kategóriát képviselő brit épületek közé, az úgynevezett “Grade One”-listára. A British Library London belvárosában, a Euston Roadon áll. Amikor megépült, a legnagyobb olyan középület volt, amely a huszadik században Nagy-Britanniában készült. Az építkezés – amelynek költségei a BBC News tájékoztatása szerint 506 millió fontra (222 milliárd forint) rúgtak – 16 éven át folyt, s végül 1998-ban adták át. Az épületegyüttes Sir Colin St John Wilson és partnere MJ Long tervei nyomán született. Mikor elkészült, az összes könyv – mintegy 14 millió példány – beköltöztetése négy évig tartott.

A könyvtár nevezetes kincseit bemutató galériában őrzik a Magna Cartát, Leonardo da Vinci jegyzetfüzetét, a The Times of London újság 1788-as első kiadását, valamint Beatles-dalok kottáit, de az intézménynek vannak eredeti Shakespeare-munkái is. Tracey Crouch brit örökségvédelmi miniszter arról beszélt az elismerés szombati bejelentésén, hogy a könyvtár egészen rendkívüli építészeti megjelenése miatt kerülhetett fel az ország építészeti örökségét gazdagító legkiválóbb épületek listájára. A miniszter elmondta, hogy bár a könyvtár tervei kezdettől megosztották a közvéleményt, most örömmel veszik fel a listára a szakértők támogatásával.

Roly Keating, a könyvtár vezetője szerint az elnyert státusz az épület “bátor és előremutató” építészeti tervezésének szól. “Már a megnyitás óta eltelt viszonylag rövid idő alatt is sikerült megnyernie a látogatók és kutatók millióit, akik felfedezték csodás belső tereit, a természetes fény finom alkalmazását és különleges részleteit” – fűzte hozzá Keating. Az igazgató úgy vélte: a tény, hogy a könyvtár feljutott a legkiválóbb épületeket összegyűjtő listára egyúttal arra is emlékeztet, hogy a digitális korszak közepén is nagyon fontos szerepet töltenek be a legmagasabb színvonalat fizikailag is képviselő, közösségek központjában álló könyvtárak.  A British Library minden Nagy-Britanniában és Írországban kiadott könyvből kap másolatot, évente hárommillió új példánnyal növekszik az könyvállománya.

De kéziratok, térképek, újságok, folyóiratok, nyomatok, grafikák, kották is szerepelnek a gyűjteményben, amely komoly hangarchívummal is rendelkezik. Jelenleg mintegy 625 kilométer hosszúságú polcrendszere évente 12 kilométerrel nő. Ha valaki naponta a gyűjtemény egy-egy darabját tekintené meg, csaknem félmilliárd évbe telne, mire minddel végezne.