A Lakiteleki Népfőiskola, a Szent István Egyetem és a Dunaversitas Egyesület XV. alkalommal hirdette meg a Lakiteleki Filmszemlét ,idén:  Gaál István Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, fényképész, operatőr emlékezetére. A Szemlének 2015. szeptember 21 és 23-a között, a Lakitelek Népfőiskola adott otthont.

Nullahategy

Krónika, korkép, művelődés, portré és fikciós műsorok, valamint a „Híradó tudósítás az Internetre” kategóriákban lehetett nevezni. A felhívásában kiírt határidőig a Kárpát-medencéből 71 alkotás érkezett. Az előzsűri döntése alapján a filmszemle versenyprogramjába 26 alkotás jutott. A zsűri elnöke: Sára Sándor Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, a Nemzet Művésze. A zsűri tagjai voltak többek között  Alexa Károly irodalomtörténész; Apáti Miklós Kölcsey-díjas költő, író, újságíró; Bakos István művelődéskutató; Bartók Csaba szerkesztőrendező; Beke Mihály András író, újságíró, a film.dok fesztivál elnöke; Bíró Zoltán irodalomtörténész, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum főigazgatója; Boros Bánk Levente politológus.

Az 1 millió forintos díjat, a Petőfi Népe 50 eFt-os különdíját és a Bolyai Filmműhely 50 eFt-os különdíját az

„Édes Erdély, itt voltunk” című alkotás kapta. (Rendező: Csibi László, Székelyudvarhely, Románia)

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának 500 eFt-os különdíját és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet 500 eFt-os különdíját a

„Szenesek” c. alkotás kapta (Rendezők: Vargyasi Levente, Kinda István, Sepsiszentgyörgy, Románia)

 A Nemzetstratégiai Kutatóintézet 500 eFt-os különdíját

„A szendiszűcs” című alkotás kapta (Rendező: Boros Ferenc, Horváth Zoltán, Szombathely)

 A Kairosz Kiadó 150 eFt-os különdíját és a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum 100 eFt-os különdíját

„A vers ereje – Kádár félelme” című alkotás kapta. (Rendező: Agócs Sándor, Balogh László, Szeged)