Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Stefanovits Péter grafikusművész munkáit, a Symposion Alapítvány és a Symposionok Társasága 25 éves tevékenységét, illetve Hoffmann István gyűjteményét mutatják be Jutalomjáték közös címmel a Műcsarnok mától látható kiállításai. Az épület megnyitásának 120. évfordulóját ünneplő Műcsarnok Az első aranykor című reprezentatív történeti kiállításhoz kapcsolódó tárlatsorozatokkal a mai alkotók előtt is tiszteleg, így a Kertek és műhelyek után Jutalomjáték sorozatcím alatt állítanak ki újabb munkákat az épület oldalhajóiban.

MTI

Stefanovits Péter Szívzörej című tárlatát bemutatva Szurcsik József kurátor elmondta, a kortárs magyar grafika egyik legismertebb mesterének négy-öt évtizedes pályafutását száz munkán keresztül tekintik át. Az úgynevezett Fehér terem elsősorban a grafikákból, nyomatokból válogat, és itt látható a művész nemrég előkerült, 24 fotogramból álló sorozata is. A Fekete terem túlnyomórészt a digitális munkákat vonultatja fel, de itt kapott helyet egy videosarok is, ahol egy Stefanovits Péterről készült portréfilm tekinthető meg a kisebb méretű munkák mellett.

A 25 év Symposion című kiállítás N. Mészáros Júlia kurátor elmondása szerint két művésztelepi szervezet – a Symposion Alapítvány a Magyarországi Művésztelepekért és a Magyarországi Alkotótelepek és Symposionok Társasága – 25 éves tevékenységét, a hazai művésztelepeket és alkotóik eredményeit mutatja be. Mint felidézte, az 1990-ben megalakult társaság máig 150 kiállítást és 400 előadást szervezett a Táltos utcai Symposion Klubban, a Symposion Alapítványt pedig a Symposion Társaság és 19 művésztelep vezetője hozta létre 1991-ben a művésztelepi mozgalom koordinálása, fejlesztése céljából.

A kiállítás első termében a két szervezet fotó- és tárgyi dokumentumai, néhány alkotója, a Symposion Társaság Nemzetközi Velence-tavi Symposionja és a résztvevő művésztelepek digitális bemutatkozása, videofilmjei kaptak helyet. Itt ismerhető meg első alkalommal 3D-s virtuális túra keretében négy művésztelepi szoborpark is. A második teremben a közönség ízelítőt láthat abból a sokszínű, magas színvonalú alkotótelepi munkából, ami a hazai művésztelepek tevékenységét jellemzi – számolt be N. Mészáros Júlia.

A sorozat 30 x 30 című kiállítása az elmúlt három évtized sokrétű hazai képzőművészeti terméséből válogat. Medve Mihály kurátor elmondása szerint Hoffmann István műgyűjteményéből 215 alkotótól 215 kompozció érkezett, melyek mindegyike belefér egy 30 x 30 centiméteres térbe. Egy-egy művész kis méretű, de jellegzetes és meghatározó jelentőségű táblaképe, domborműve, térbe helyezett plasztikája, fotográfiája vár külön-külön felfedezésre és kínál rendhagyó összképet – hangsúlyozta Medve Mihály. A három tárlatból álló sorozat február 19-ig látogatható a Műcsarnokban.

Fotó: MTI-Mohai Balázs

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •