Magyar történeteket bemutató filmekre van szükség – mondta el Káel Csaba filmügyi kormánybiztos kedden este az M5 kulturális csatornán.

MTI

 A sikeres magyar filmek mindig rólunk szóltak, a mi életünkről – hangsúlyozta az Ez itt a kérdés című műsorban Káel Csaba, aki úgy látja: hiteles formában és magas minőségben kell megmutatni a saját életformánkat és múltunkat, mert nagyon erős az amerikai mozgóképes nyomás, sok új film az amerikai életet modellezi. Káel Csaba szerint közép-európai léptékben is elkellene kezdeni gondolkodni a filmgyártásról és forgalmazásról, olyan koprodukciókat támogatni, amelyek sikerrel szólíthatnák meg a régió 150 milliós piacát.

Az idén elhunyt Andy Vajna 2011-től rendszerszintűen kezdte el a magyar filmes szakma átalakítását, bevezette a forgatókönyv-fejlesztést, és egy teljesen új támogatási rendszert hozott létre – mondta Káel Csaba. Hozzáfűzte: a magyar filmek elmúlt években tapasztalt nagy nemzetközi sikerei mellett elsősorban azt köszönhetjük Andy Vajnának, hogy egy nagyon szilárd gazdasági alapot épített fel a magyar filmiparnak. Most az a kérdés, hogyan lehet jól használni ezt az örökséget.

A filmügyi kormánybiztos kitért arra is: a jövőben tematikus pályázatokat terveznek kiírni az alkotók számára, valamint további lépéseket fognak tenni a filmszakmában mutatkozó szakemberhiány enyhítésére. A műsorban Pál Ákos, a Magyar Nemzeti Filmalap új vezérigazgatója kiemelte: nem újdonság számára a filmszakmai terület, hiszen korábban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. képviseletében felügyelte a Filmalap tevékenységét.

Kép: 2019. október 15. Áder János köztársasági elnök (j), felesége, Herczegh Anita és Káel Csaba, a Művészetek Palotája vezérigazgatója a Budapesti Víz Világtalálkozó gálaestjén a Müpában 2019. november 15-én. MTI/Kovács Tamás