Sajnálatos, hogy egy művészeti ágat felhasználva bizonyos országokban különböző kvótarendszerek alkalmazását szabják meg többi között a filmiparnak, így elsősorban már nem a művész tehetsége számít akkor, amikor valaki megkap egy szerepet – hangzott el az M1 és a hirado.hu közös hírháttérműsorában, a 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás csütörtök esti adásának első felében, amelynek vendégei ezúttal Kálomista Gábor producer, a Thália Színház ügyvezető igazgatója, Bayer Zsolt író, publicista, valamint Fodor Gábor, a Közép-európai Rendszerváltást Kutató Intézet igazgatója volt.

MTI

A hirado.hu tudósítása szerint a premier előtt tiltotta le Martin McDonagh A nagy kézrablás című művéből készült előadást a szerzőt képviselő ügynökség arra hivatkozva, hogy az afroamerikai szereplőt egy elmaszkírozott fehér színész viszi színre, a Thália Színház ugyanis az előadást felújítva kívánta műsorra tűzni.

A cikk szerint Kálomista Gábor az esettel kapcsolatban elmondta: a színház valóban kapott megkeresést, amelyben az ügynökség kiemelte, Martin McDonagh elfogadhatatlannak tartja, hogy a darabban Toby karakterét egy elmaszkírozott fehér színész játssza, és egy színesbőrű színészt szeretnének a szerepre. Mint írták, Kálomista Gábor meglepődve fogadta az ügynökség levelét, ugyanis McDonagh darabját a Thália Színház 2016-ban kezdte el játszani, amelynek előadásmódját hét évvel ezelőtt az ügynökség nem kifogásolta – olvasható a cikkben.

A tudósítás alapján Kálomista Gábor “nagyon sajnálatosnak tartja”, hogy egy művészeti ágat felhasználva bizonyos országokban különböző kvótarendszerek alkalmazását szabják meg többi között a filmiparnak, így elsősorban már nem a művész tehetsége számít akkor, amikor valaki megkap egy szerepet.

A hirado.hu azt írta, hogy Fodor Gábor is egyetértett a színház igazgatójával, és hangsúlyozta: a világ 2016 óta megváltozott, azonban szerinte a művészi szabadságba nem szabad kvótákkal belenyúlni.

A woke-ideológia már nem csupán a művészeteket érinti, ugyanis már a sportok területére is begyűrűzött – mondta Bayer Zsolt, aki arról beszélt, hogy a napokban nagy felháborodást keltett az a hír, amely szerint az észak-amerikai jégkorongligában csak fehér sportolók játszanak – írta a portál.

A hirado.hu szerint arra a kérdésre, hogy Heisler András, a Mazsihisz elnöke Budaházy György szabadon engedése miatt a magyar zsidók biztonságát félti, Fodor Gábor úgy válaszolt: a magyar zsidó közösségnek nem kell félnie, ugyanis Magyarországon a zsidók békében élhetnek, szervezeteik komoly támogatásban részesülnek, a zsinagógák pedig szépülnek.

Egy normális és józan gondolkodású politikai vezető sincs ma az Európai Unióban, se pedig az Egyesült Államokban, amely azt gondolná, hogy Magyarországon reális veszély az antiszemitizmus – mondta Fodor Gábor, hozzátéve, persze minden társadalomban felbukkan, azonban inkább az a kérdés, miként viszonyul a hatalom ehhez a kérdéshez, kihasználja, felhasználja, vagy sem. “Ebben kérdésben Magyarországon nincs visszaélés” – jelentette ki.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt