Ötödik alkalommal rendezte meg a nyíregyházai SóstóZoo a 100 forintos napot. A szervezőknek egy kérésük volt: mindenki hozzon valamilyen ajándékot.

MÓRICZ CSABA – 061.hu

Európa egyik legjelentősebb, az idén 20. születésnapját ünneplő vadasparkjában, a sóstói parkerdő területén elhelyezkedő SóstóZoo-ban százforintos jegyárral, egy “karácsonyi ajándék” fejében bárki megnézhette a Föld állatait a múlt héten.  Az összegyűlt ajándékokat mintegy 22 családsegítő szervezet közreműködésével juttatják el a szűkösebb anyagi körülmények között élő családokhoz. Petró Zsuzsa, az állatpark kommunikációs vezetője elmondta, hogy az idén rekordot döntöttek: a tavalyi 9500-as látogatószámot felülmúlva az idén közel 20 ezer vendég váltotta meg a jelképes, százforintos jegyet és mintegy 34 teherautónyi adomány gyűlt össze.

A Nyíregyházi Állatpark elődjét 1974-ben alapították Sóstói Kultúrpark néven. Ekkor főleg az Ifipark működött és egy piciny vadasparkban a hazai állatokból mutattak be néhányat. A nagy áttörés 1996-ban történt meg, amikor Gajdos Lászlót nevezték ki igazgatónak és Nyíregyháza-Sóstón megjelent az első egzotikus állat, Elek az oroszlán, és azóta is sorra érkeznek az állatritkaságok. A Nyíregyházi Állatpark ma már az állatok életkörülményei és az élmény szempontjából is komoly színvonalat képvisel Magyarországon és európai kitekintésben egyaránt. Míg két évtizede egy esztendő alatt csupán néhány tízezren látogatták, ma már egy hosszú hétvégén váltanak ennyien belépőjegyet az állatparkba, amely tavaly már közel 450 ezer látogatóval számolhatott. 

A Nyíregyházi Állatpark – ahol 500 állatfaj több mint 5000 egyede és különleges programok várja a látogatókat – 2015-ben Európa legjobbja lett a félmilliós látogatószám alatti állatkertek kategóriájában.

Fotó: Móricz Csaba