A francia utcaművész JR a Louvre üvegpiramisát lematricázva időutazásra hív: mintha meg sem épült volna 1989-ben Pei tervei szerint az üveggúla-bejárat.

061.hu

A Louvre épületegyüttese  1989-ben visszafordíthatatlannak tűnőn megváltozott,  amikor a most 99 éves kínai-amerikai építész I. M. Pei ültetett az udvara közepére egy modernista üveg piramist. Most, 27 évvel később a nemzetközileg elismert francia utcaművész JR akciója révén az épülésekor botrányos, mára népszerű építmény eltűnik.

A matrica-ponyva a Louvre-palota egy nyomtatott fotórészlete, amely által a piramis lényegében eltűnik. A fekete-fehér fénykép mint trompe l’oeil  visszaemlékezni hív, visszahelyez a megfordíthatatlannak tűnő időben. A kedvezőtlen esős idő miatt majdnem sor sem került az akcióra, végül tegnap, szerdán működésbe lépett a varázslat. “A teljes mű csak egyetlenegy szögből látható, a többi szög szétrombolja magát a képet.” – nyilatkozta JR. Az üvegfelületre ragasztott fotók a Louvre múzeum Sully szárnyának (pont szemben lévő) homlokzatának pontos perspektivikus képét vetítik elénk. JR elképzelését és a kivitelezést speciális szakemberek segítették, a ragasztást például az ablaktisztításra szakosodott alpinisták végezték el. Június 27-ig van alkalmuk az arra járóknak megtekinteni az üvegpiramis látszólag hűlt helyét.