A kaliforniai Eurékában született Sara Bareilles december 7-én ünnepli a 40. születésnapját, és afféle önmagát meglepő ajándékként megjelentette Amidst the Chaos című hatodik albumát, ami korrekt, kellemes, szerethető anyag, és a címével ellentétben inkább harmonikus, mintsem hogy kaotikus lenne. 

PZL – 061.hu

Ugyanakkor az egyetlen igazán kvalitásos gesztus a nyitó Fire című felvétel. Na jó, majdnem ilyen izgalmas a John Legenddel közös A Safe Placer To Land is, ugyanakkor kénytelenek vagyunk megállapítani, hogy az album nem tér el attól a hangképtől, hangulattól, amit áltudományosan úgy is nevezhetnénk, hogy a kiérlelt, minőségi melankóliát közvetítő énekesnős anyagok. Ezek a felvételek Heatler Novától Nora Jones-on és Fiona Apple-ön át Regina Spectorig hasonló hangulatokat keltenek a hallgatóban, ugyanakkor vannak kilengések a jazzy-pop, a kortárs avantgárd vagy a soul irányába, de alapvetően van egy tartománya ezeknek a számoknak, amelyek hasonlóvá teszik őket. Nyilván a hangi adottságok, a kreatív impulzusok kiemelnek egy-egy szerzőt (Regina Spector, Nora Jones), de az ember akkor hallgat ilyen lemezeket, ha szeretne elmerülni a jól karbantartott mélabújában, és mert megnyugtatja, és jó hallgatni a kocsiban, amikor esik az eső, és dugó van a fél városban. 

Sara Bareilles pont az a minőségi pop, ami nemcsak bárokban szól jól, hanem Jay Leno The Tonight Show-jában, és egy elegáns étteremben is, és persze hozzákomponálják az evőeszközök finom neszezését is. Az album legizgalmasabb, zongorára hangszerelt dala a bonyolult ritmusképletre komponált Armor, ugyanakkor a legkönnyedebb, legfesztelenebb az If I Can’t Have You. Az Eyes On You art-rockos gitározása, dinamizmusa miatt érdemel figyelmet. A kérdés persze az, hogy lesz-e a lemezen egy akkora sláger, mint a 2009-s bomba szám, a Love Song volt, amiért Grammy-díjra jelölték. Valószínűleg nem, de ez nem is baj, az Amidst The Chaos remekül hozza a zongorista énekesnős albumok szubzsánerét, minden számban van néhány izgalmas és váratlan megoldás, és az is biztos, hogy az új album egy kimondottan érett, szenvedélyes munka, amit már nem lenne olyan jó egy lombok közé épített kis házikóban hallgatni, úgy, ahogy a Careful Confessions című bemutatkozó lemezt.

Sara Bareilles
Amidst the Chaos
Sony
12 szám 48 perc