Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Harmadik adásával folytatódik ma a Nyinyernya című szórakoztató műsor, az Operabeavató előadássorozat e napokban indult online változata, a műsorvezető Göttinger Pál és Dinyés Dániel kvízmester szervezésében. A Czigány György nevével fémjelzett komolyzenei vetélkedő, a Ki nyer ma? ihlette egyedi estékhez eddig olyan nemzetközileg is elismert operaénekesek társultak, mint Kolonits Klára friss Kossuth-díjas operaénekesnő, Bordás Barbara, Bucsi Annamária, Erdős Attila és Kiss András.

MP – 061.hu

Hogyan legyen a zene mindenkié? Hogyan legyen a színház mindenkié? Az évek óta sikerrel futó, 2018 őszétől a Hatszín Teátrumban új otthonra talált Operabeavató-sorozat csapata nem állít kevesebbet, mint hogy a zene és a színház egyesülése, az opera, bárki számára érthetővé és élvezetessé tud válni.

„Nálunk minden megtörténik, aminek egy hagyományos operaelőadás során nem lenne szabad megtörténnie”

– állítják a szervezők. A nézőket Dinyés Dániel vezeti be a zene rejtelmeibe, az operai próbafolyamatba pedig a kis híján Oscar-díjra jelölt Susotázs című kisfilm főszereplőjeként is ismerős Göttinger Pál rendező enged betekintést.

Göttinger Pál

„Először az az ötlet jött, hogy társasozzunk távolról – egész egyszerűen azért, mert hiányzunk egymásnak, de közben szeretnénk fegyelmezettek is lenni a karantén miatt. Utána merült fel, hogy ha már összejövünk társasozni, akkor hamisítsunk egy saját műfajt, fejet hajtva generációk komolyzenei “beavatója”, a Ki nyer ma? előtt – és tegyünk nyilvánossá egyszersmind, bevonva ezzel az otthoni társasozás közösségébe az Operabeavató nézőit is. A többi meg adta magát – videókonferencia, és annak a felvétele.  A Ki nyer ma? azért is jó választás, mert mindig minden játékos nyert (a kérdés csak az volt, hogy KI nyer ma?!), azaz van benne valami ironikus és nosztalgikus is. Mind nyerünk vele.” – mesélt Göttinger Pál a műsor létrejöttéről.

Az első adásban résztvevő művészek Bordás Barbara, Bucsi Annamária, Erdős Attila, Kiss András és Kolonits Klára komoly feladat előtt álltak, hiszen öt alkalommal két opera cím közül kellett eldön-teni, melyik nem létező mű. Az első játékot a friss Kossuth-díjas Kolonits Klára nyerte.

A műsort a Delta Produkció közösségi oldalán követhetik nyomon az érdeklődők, minden harmadik napon, következő műsor ma, március 29-én tekinthető meg. Ízelítőnek íme az első adás:

Fotók: Hatszín Teátrum, Delta Produkció


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •