Karel Gott október 10-én visszatér a színpadra és egy év szünet után újra koncertet tart Prágában – közölte Aneta Stolzová, a magyarok körében is népszerű énekes szóvivője.

MTI

A cseh könnyűzene Európa-szerte népszerű művészénél tavaly ősszel nyirokcsomórákot fedeztek fel, amelynek következtében novembertől márciusig kemoterápiás kezelést kapott. A vizsgálatok kimutatták, hogy a kezelés sikeres volt. Az idén 77 éves énekes néhány hónapos lábadozás és pihenés után mintegy két hete vállalt először nyilvános szereplést, amikor Berlinben részt vett a Skoda gyár új terepjárójának ünnepélyes bemutatóján. Szeptember elején pedig részt vett a közszolgálati Cseh Televízió legnépszerűbb vitaműsorában, ahol már jelezte, hogy rövidesen visszatér a színpadra.

“Nagy koncerteket most nem vállalok, kisebb termekben fogok fellépni” – mondta Karel Gott. Szóvivője szerint az október 10-i koncertre is egy kisebb, de patinás teremben, a kisoldali Malostranská besedában kerül sor. Részletek egyelőre nem ismeretesek.  “Amennyiben megtörténne, hogy az összes rajongóm esetleg nem fér be a Malostranská besedába, úgy meghívom őket az O2 arénába, ahol az Impuls kereskedelmi rádió koncertjének keretében vállaltam el fellépést” – tolmácsolta Gott szavait szóvivője. Míg a Malostranská besedába néhány száz ember fér be, az O2 csarnok befogadóképessége koncertek esetén 18 ezer. Ezen az esten azonban Karel Gott csak egy-két dalt énekel el.

Betegsége és a kezelés ellenére a töretlenül népszerű énekes tavaly november végén személyesen vette át a jubileumi, immár ötvenedik alkalommal átadott díjat, amely 1964-től 1991-ig az Arany Csalogány nevet viselte, majd egyéves szünet után 1993-tól a Cseh Csalogány elnevezést kapta. A közönség hosszú percekig felállva, vastapssal és éljenzéssel köszöntötte az énekest, s ugyanilyen ovációk kísérték távozását is a színpadról. A 40-szeres Arany-, majd Cseh Csalogány-díjas énekes világszerte 50 arany-, ezüst- és platinalemezt nyert el.

Fotó: Jakub Ludvík