Összesen tizenhárom operatőr forgatta az Ernelláék Farkaséknál című magyar film egyes jeleneteit – közölte Hajdu Szabolcs, a film rendezője csütörtökön Karlovy Varyban az alkotás bemutatása előtti sajtótájékoztatón.  

MTI

Az Ernelláék Farkaséknál volt sorrendben az utolsó alkotás, amelyet csütörtökön este vetítettek az 51. nemzetközi filmfesztivál versenyprogramja keretében Karlovy Varyban. A szekcióban 12 film versenyez a filmszemle fődíjáért, a Kristály Glóbuszért. A fesztivál honlapja szerint a film szereplői “nagyon precízen vannak megrajzolva”, és az egy lakásban, egy napon lezajló beszélgetéseik “nagyon jól kimutatják megromlott kapcsolataik, a család működésképtelenségének a lényegét”.

“Egy évvel a film forgatása előtt írtam egy színdarabot, a forgatókönyv szövege lényegében azonos ezzel a szöveggel. A költségvetés kicsi volt, a film világában talán nincs is olyan darab, amelynek ilyen kicsi lett volna a költségvetése” – idézte Hajdu Szabolcs szavait a fesztivál honlapja. “Rajtunk kívül, akik itt ülünk, a stáb szinte minden tagja a diákom volt a Metropolitan Egyetemen. Ennek köszönhető, hogy összesen 13 operatőrünk volt. Amikor este meghajolunk a nézők előtt, érdekes lesz” – tette hozzá a rendező, aki színészként is szerepel a filmben. A film szereplői közt van felesége, Török-Illyés Orsolya és gyermekeik, Hajdu Lujza és Hajdu Zsigmond is.

A film olyan témákat is érint, amelyet a házaspár akkoriban élt át. “Nincs semmiféle határ aközött, ami már nagyon személyes lenne. Mindenről annyit mondunk, amennyit megér. Az ihletet a mi életünk adta, de megjelenik a filmben több olyan motívum és téma is, amelyekkel akkor foglalkoztunk, mint például a gyerekek nevelése vagy egy más családdal való együttélés külföldön. Ugyanakkor a film más házaspárok történeteit is tartalmazza” – magyarázta a filmet Hajdu Szabolcs.

A rendező szerint nehéz megmondani, mennyire tud bekerülni ez a független alkotás a magyar filmforgalmazásba. “Nálunk nincs olyan irigylésre méltóan széleskörű filmklubhálózat, mint Csehországban, ezért nehéz megmondani, hogy sikeres lesz-e a film, vagy sem. A film terjesztését legalább olyan kamara hangulatban kezdjük el, mint amilyen a forgatás volt. Kinyitjuk a lakást, és levetítjük néhány embernek” – mondta újságíróknak Hajdu Szabolcs Karlovy Varyban. Az 51. nemzetközi filmfesztivál Karlovy Varyban szombaton este ünnepélyes eredményhirdetéssel és díjkiosztással zárul.

Fotó: MTI/EPA