Katolikus kulturális hetek lesznek októberben, az évente megrendezett országos programsorozat központi témája idén az 1700 éve született Szent Márton.

MTI

A programsorozatot október 4-én Szombathelyen nyitja meg Császár István egyházmegyei kormányzó. A rendezvény egyben A szombathelyi Szent Márton-kút szoborkompozíció keletkezéstörténete című időszaki kiállítás megnyitója is. Október 12-én a szombathelyi Martineum Felnőttképző Akadémián Igehirdetés a festészetben címmel nyílik Prokop Péter pap-festőművész eddig ki nem állított képeiből tárlat, 18-án pedig a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltárban nyitják meg a Szent Márton örökösei, a katolikus egyház karitatív szolgálata a Szombathelyi Egyházmegyében című kiállítást.

A pécsi egyházmegye programjai között október 19-én este a pécsi Magtár Látogatóközpontban Vallás és kultúra címmel tart előadást Udvardy György megyés püspök, Tóth Anna vallástörténész és Görföl Tibor teológus. Október 22-én a pécsi Dóm Kőtárban Ókeresztény himnuszok kortárs zenei előadásban címmel a Sator Quartet koncertezik Bognár Szilviával és Lovasi Andrással. Az előadáson részletek hangzanak el a Szent Márton élete című ókeresztény életrajzból. A veszprémi főegyházmegyében október 22-én a Szent Mihály-bazilikában nyílik Bódi Mária Magdolna-kiállítás.

A győri és a nyíregyházi egyházmegyében több Szent Márton életéről szóló vetélkedőt, rajzpályázatot, előadást, közös festést, kirándulást szerveznek diákoknak. A pannonhalmi főapátságban október 27-én és 28-án Szent Márton követői címmel római játszóházat rendeznek, amelyen a gyerekek kipróbálhatnak római kori hangszereket, abból a korszakból származó leletek alapján rekonstruált társasjátékokkal játszhatnak vagy szütyőt készíthetnek szintén római leletek alapján rekonstruált kártyaszövéssel.

Kép: mycatholicinspiration