Kazuo Ishiguro angol írónak ítélte oda idén az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia, amely csütörtökön Stockholmban jelentette be döntését.

MTI, 061.hu

A testület indoklása szerint a japán születésű, 62 éves írónak a díjat nagy érzelmi erejű regényeiért ítélték oda, amelyekben feltárta a világgal való kapcsolatunk illuzórikus érzése alatt tátongó szakadékot. A legrangosabb irodalmi elismerés mellé 9 millió svéd korona (294 millió forint) is jár. A díjátadó ünnepséget hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján rendezik.

Ishiguro 1954-ben született Nagasakiban, de gyerekkorától Angliában él. Első regénye 1982-ben jelent meg A dombok halvány képe címmel. 1989-ben elnyerte a Nobel utáni legfontosabb irodalmi díjat, a Bookert Napok romjai című regényéért. Ebből a könyvből Emma Thompson és Anthony Hopkins főszereplésével nyolc Oscarra jelölt film is készült.

Legutóbbi regényéről, Az eltemetett óriásról azt írták: “Ishiguro könyve azonban csak látszólag egy szépirodalomba oltott Trónok harca light, hiszen az író megint kedvenc témájához, az emlékezéshez, az emlékezés és az identitás összefüggéseihez nyúl: az emlékezés és a felejtés ezúttal pedig nem csak az egyén, hanem egy-egy adott közösség életét is alapvetően befolyásolja”.

Egyelőre nem tudni, Ishiguro mely szerzők elől szerezte meg a díjat, az esélyesek között évek óta emlegetik a kenyai Ngugi wa Thiong’o-t, a kanadai Margaret Atwoodot, a japán Haruki Murakamit, a dél-koreai Ko Unt és a kínai Jan Lian-ket. A magyar írók közül Nádas Péter és Krasznahorkai László jöhetett szóba esélyesként.

Fotó:barnesandnoble.com