A nemzeti összetartozás napján országszerte számos eseményen emlékeznek meg az 1920-as trianoni békediktátumról. A fővárosi József Attila Színházban ez alkalomból ismét színpadra állítják Hunyady Sándor Feketeszárú cseresznye című színművét, amelynek főbb szerepeit Pikali Gerda, Rékasi Károly és Nemcsák Károly alakítja. A darabról Nemcsák Károly színművész, a József Attila színház igazgatója mesélt. 

061.hu

https://youtu.be/MV8AearPBsQ

Az 1930 novemberében bemutatott Feketeszárú cseresznye hozta meg Hunyady Sándor számára az igazi sikert, tette elismert és ünnepelt drámaíróvá. Hunyady a Trianon-problematikát, a történelem eseményeit nagyformátumú módon hangolja egybe hősei egyéni sorsával. A szereplők konfliktusaiban árnyaltan mutatja be a körülmények deformálta emberi magatartásokat.

Irina és Dusán, a szerb házaspár az ablaka alatti szerenádra ébred: a falujukban állomásozó magyar katonák jöttek búcsúzni, indulniuk kell a frontra. Nagy mulatozás kerekedik, bár sejtik, lesz, aki soha nem fog visszatérni. A magyar főbíró titokban figyelmezteti Dusánt: egyik alkalmazottja feljelentette a magyar elöljáróságnál, hogy Szerbiáért imádkozik. Dusán nem tagadja: szerb a vére, de a főbírót a legigazabb barátjának tartja. Valójában a csendes magyar férfi Dusán legnagyobb ellenfele: amikor a duhaj szórakozás elöl elmenekülve kettesben marad Irinával, virágnyelven szerelmet vall az asszonynak. Irina is vall érzelmeiről, de finoman visszautasítja a közeledést, nem fogja elhagyni a férjét. Két év telik el, s a történelmi helyzet gyökeresen megváltozik.

A videót készítette: Szabó Fruzsina Anna és Tihanyi Rita