Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Amikor Hofi a kelkáposzta szagú hetvenes években arról énekelt, hogy kell egy kis áramszünet, még senki nem a 220-ra gondolt, hanem arra, hogy kicsit kevesebbet kéne fusizni. Manapság a Föld Órájára gondoltunk, amikor jelképesen lekapcsoljuk a villanyt.

 Poós Zoltán- Nullahategy

Lekapcsoljuk, hogy tehermentesítsük az erőműveket, hogy kicsit jobban tudjunk figyelni egymásra, hogy eszünkbe jusson: nemcsak a villanyóra pörög, hanem maga a Föld is, amin állunk, ülünk, cikket írunk, olvassunk. Március 28-án a fél város a Föld Óráját ünnepli a Bálnában, a WWF Magyarországgal, amikor is 19.00 órakor végigtáncoljuk a Mary PopKids-szel a magyar funky-soul tanösvényét, mert meg kell ünnepelni azt, hogy Magyarország is csatlakozott az éghajlatváltozás elleni küzdelem legnagyobb önkéntes akciójához, a Föld Órájához.

budai vár

Szombat este tehát 20.30 és 21.30 között a világ számos nagyvárosához hasonlóan Budapest legismertebb turista látványosságai is elsötétülnek egy órára. A sötétség hatvan perce azonban nemcsak egy óráról szól. A Föld Órája mozgalom lényege, hogy mindannyian tegyünk valamit a klímaváltozás hatásainak csökkentéséért. A Bálnában, a WWF Föld Órája Központi Lekapcsoló bulival köszönti Budapest mindazokat, akik az elmúlt hetekben csatlakoztak a világ legnagyobb önkéntes akciójához. Mary PopKids tagjai például részt vettek március 21-én, a Föld Órája Fővárosa kihíváshoz kapcsolódó Nagy Zöldítési akción a Szent István parkban, ahol árvácskákat ültetésével mutatták meg, hogy nemcsak a popnak van illatos virágoskertje, hanem Újlipótvárosnak is.

A koncert után ünnepélyesen lekapcsolják Budapest fényeit, így a korábbi évekhez hasonlóan egy órára a Budai Várnegyed, a Lánchíd és a Parlament is sötétbe borul. Eközben a Bálnában LED-fényes táncosokkal, fényfestőkkel és dobkoncerttel „ünneplik a cselekvés erejét” az egy órás sötétség alatt. A lekapcsoló bulit közvetíti az MR2 Petőfi Rádió, és a helyszínről tudósít a Petőfi Televízió is, hogy megmutassák, van, amikor az áramütést nem a 220 adja.

A kilencvenes évek első felében a showbusinessben a popzene áramtalanítása volt az egyik egyik legnagyobb szenzáció.
Ebből a csendes-ülős korszakból válogattuk össze a leginkább emblematikus felvételeket 
Villanyleó– Unplugged Top 10 listánkhoz.

1.Nirvana: The Man Who Sold The World (MTV Unplugged)

2. Extreme: More Than World

 3. REM: Losing My Religion

4. Noel Galagher (Oasis): Wonderwall and Whatever

5.Sting: Every Breath You Take

6. Robert Plant &Jimmy Page: Gallows Pole

7. The Cranberries: Linger

8. Eric Clapton: Tears In Heaven

9. Csemer Boglárka Boogie: Hang és fény (Kispál cover)

10. Subcribe: Bogozd ki (30Y cover)

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •