Képzelőerő – John Lennon Imagine című albumának deluxe kiadásáról

Az 1971 őszén megjelent Imagine borítóján meglehetősen homályos képen látható Lennon, homlokát felhő felhőzi, többek között az Oh My Love sorára (I see the cluds, oh I see the sky) utal a kép, ami úgy néz ki, mintha kiszívta volna a nap egy lemezbolt kirakatában, ugyanakkor kevés ennél elevenebb, időtállóbb, színeit és ízeit megőrző lemez készült a pop történetében. Most megjelent az album deluxe kiadása 6 bónusz dallal és hozzá kísérő ajándékként 20 egyéb ritkaság felvétellel.

PZL – 061.hu

1970-ben, a Beatles feloszlása után nem szűnt meg a rivalizálás Lennon és McCartney között, sőt szintet lépett, amikor Lennon az Imagine egyik fotóján egy malac füleibe kapaszkodó Lennon helyzetbe hozta McCartneyt. Ettől eltekintve a lemez még a szeretet és a béke kiáltványa, a szövegek nagy részét beemelhetnénk az ENSZ alapokmányainak preambulumaiba  – vö: az I Don’t Want to Be a Soldier, Mama, I Don’t Want to Die című dallal. Az album óriási siker lett, gyakorlatilag mindenki Beatles-pótlékként fogta fel, már csak azért is mert több dal még a nagy négyes feloszlása előtt fogant, a varázslatos Gimme Some Truth-t a Let It Be filmfelvételein már játszotta is a zenekar. Az album annyira sikeres lett, hogy sokan Kelet-Európában az Imagine című dalról azt gondolták, hogy az is Beatles-szám.

Fotó: Spud Murphy

 

 

 

Persze, ahogy kell, Lennonnak a megjelenés után máris fenntartásai voltak az anyaggal kapcsolatban, mert úgy gondolta, hogy a New Yorkban rögzített vonós hangszerelés cukrossá tette az egyébként sok szöveghelyen radikális albumot. De szerencsére a kritika és a közvélemény nem fanyalgott annyit, mint a mester, 1971 őszén minden erről az albumról szólt, uralta a listákat, az Imagine című dal természetesen első lett Nagy-Britanniában, és az album a mai napig a legnépszerűbb Lennon-lemez. A címadó dalon kívül talán a legfontosabb felvétel a Jealous Guy, amit tíz év múlva a Roxy Music is feldolgozott. 

47 évvel a lemez megjelenése után azt mondhatjuk, hogy semmit nem kopott a hangszerelése, hangzása, ma is korszerű, hibátlan mesterművel van dolgunk, amin a közéleti megszólalások és békehimnuszok mellett Lennon legszebb szerelmes dalait is tartalmazza (Jealous Guy, Oh, My Love, Oh Yoko), de kiváló húzós, blues-ban abált, nyers számokat is hallhatunk, ott van például a How Do You Sleep, vagy a Don’t Wanna Be a Soldier Mama. 1971 óta tudjuk, hogy a béke jele nem csak a fehér galamb, de Lennon hófehér zongorája is, amin eljátssza az Imagine-t.

John Lennon
Imagine
Universal
10+ 6+ 20 szám 120 perc

 

2019-01-08T07:42:44+02:00 2019. január 6.|