Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Az 1971 őszén megjelent Imagine borítóján meglehetősen homályos képen látható Lennon, homlokát felhő felhőzi, többek között az Oh My Love sorára (I see the cluds, oh I see the sky) utal a kép, ami úgy néz ki, mintha kiszívta volna a nap egy lemezbolt kirakatában, ugyanakkor kevés ennél elevenebb, időtállóbb, színeit és ízeit megőrző lemez készült a pop történetében. Most megjelent az album deluxe kiadása 6 bónusz dallal és hozzá kísérő ajándékként 20 egyéb ritkaság felvétellel.

PZL – 061.hu

1970-ben, a Beatles feloszlása után nem szűnt meg a rivalizálás Lennon és McCartney között, sőt szintet lépett, amikor Lennon az Imagine egyik fotóján egy malac füleibe kapaszkodó Lennon helyzetbe hozta McCartneyt. Ettől eltekintve a lemez még a szeretet és a béke kiáltványa, a szövegek nagy részét beemelhetnénk az ENSZ alapokmányainak preambulumaiba  – vö: az I Don’t Want to Be a Soldier, Mama, I Don’t Want to Die című dallal. Az album óriási siker lett, gyakorlatilag mindenki Beatles-pótlékként fogta fel, már csak azért is mert több dal még a nagy négyes feloszlása előtt fogant, a varázslatos Gimme Some Truth-t a Let It Be filmfelvételein már játszotta is a zenekar. Az album annyira sikeres lett, hogy sokan Kelet-Európában az Imagine című dalról azt gondolták, hogy az is Beatles-szám.

Fotó: Spud Murphy

 

 

 

Persze, ahogy kell, Lennonnak a megjelenés után máris fenntartásai voltak az anyaggal kapcsolatban, mert úgy gondolta, hogy a New Yorkban rögzített vonós hangszerelés cukrossá tette az egyébként sok szöveghelyen radikális albumot. De szerencsére a kritika és a közvélemény nem fanyalgott annyit, mint a mester, 1971 őszén minden erről az albumról szólt, uralta a listákat, az Imagine című dal természetesen első lett Nagy-Britanniában, és az album a mai napig a legnépszerűbb Lennon-lemez. A címadó dalon kívül talán a legfontosabb felvétel a Jealous Guy, amit tíz év múlva a Roxy Music is feldolgozott. 

47 évvel a lemez megjelenése után azt mondhatjuk, hogy semmit nem kopott a hangszerelése, hangzása, ma is korszerű, hibátlan mesterművel van dolgunk, amin a közéleti megszólalások és békehimnuszok mellett Lennon legszebb szerelmes dalait is tartalmazza (Jealous Guy, Oh, My Love, Oh Yoko), de kiváló húzós, blues-ban abált, nyers számokat is hallhatunk, ott van például a How Do You Sleep, vagy a Don’t Wanna Be a Soldier Mama. 1971 óta tudjuk, hogy a béke jele nem csak a fehér galamb, de Lennon hófehér zongorája is, amin eljátssza az Imagine-t.

John Lennon
Imagine
Universal
10+ 6+ 20 szám 120 perc

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •