Nyolc alkotás, köztük hat új bemutató szerepel az Uránia Nemzeti Filmszínház képzőművészeti filmkínálatában a szeptemberben induló 2017/2018-as évadban. A filmekben többek között Michelangelo, Canaletto, Cézanne, az amerikai impresszionisták vagy a brit David Hockney művészete is megelevenedik.

MTI

A tavasszal már sikerrel bemutatott Monet-portré, az Én, Calude Monet szeptemberi ismétlése után, október 1-jén jön az évad első újdonsága: a British Museum Hokuszai-kiállításának anyagából készült Hokuszai – A nagy hullámon túl című film. Kacusika Hokuszai, a 18-19. században élt japán festő nagy hatással volt Monet, Van Gogh és Picasso munkásságára is. Egy életen keresztül vizsgálta embertársait, megszállottan kutatta a természetet és a spirituális tanokat, és tanulmányaihoz legtöbbször a Fudzsi vulkán képét használta háttérnek.

Szintén októberben, a rendkívül látványos Exhibition on Screen sorozat részeként lesz látható az ősz egyik legjobban várt társművészeti mozidarabja, a Michelangelo – Szerelem és halál, amely a reneszánsz egyik legnagyobb alkotóművészének életét és munkásságát tárja fel részletekbe menően – olvasható az Uránia MTI-hez eljutatott közleményében.

November elején a Londoni Buckingham Palota Canaletto-kiállítását feldolgozó mozifilmet láthatja a budapesti közönség. Kevesen tudják, hogy a világ legnagyobb Canaletto-műegyüttese nem Olaszországban, hanem az angol királyi kollekcióban található, ami annak köszönhető, hogy III. György király 1762-ben majdnem egy tételben megvásárolta John Smith velencei brit konzulnak, a festő legfőbb közvetítőjének gyűjteményét. Ebbe a páratlan anyagba enged bepillantást a Phil Grabsky, az Exhibition on Screen sorozat kitalálója által rendezett film.

Karácsony előtt egyetlen alkalomra visszatér a filmszínházba egy korábban nagy sikerrel játszott darab, a British Museum viking kiállításáról készült Vikingek – Élet és legenda. A másfél órás opuszban többek között Neil MacGregor, a British Museum igazgatója tárja fel a nézők előtt, hogyan hoztak létre a vikingek egy négy kontinenst érintő, összetett nemzetközi kereskedelmi hálózatot, emellett a nyelvükön, a költészetükön és a hagyományaikon keresztül a titokzatos nép mindennapjaiba is betekintést nyerhet a közönség.

Januárban vetítik a Festői kertek – Amerikai impresszionizmus című alkotást, amely a Florence Griswold Múzeum rendkívül népszerű kiállítása alapján készült. A múzeum Connecticutban található, Griswold egykori birtokán, amelyet az “amerikai Barbizonnak” is neveznek. A birtok körül jött létre a 20. század legelején az Old Lyme művésztelep. Nyaranta itt bérelt szobát és dolgozott Henry Ward Ranger, Childe Hassam, Willard Metcalf és William Henry Howe, Matilda Browne, a Longacre-nővérek és Ellen Axson Wilson is, Woodrow Wilson elnök első felesége, akiket a filmből közelebbről is megismerhet a közönség.

Februárban a modern festészet irányába nyit az évad: ekkor vetítik a David Hockneyről, Nagy-Britannia jelenleg talán legelismertebb képzőművészéről szóló Exhibition on Screen epizódot. A film a londoni Királyi Művészeti Akadémia 2012-es és a művész Los Angeles-i műtermében megrendezett 2016-os kiállításokat dolgozza fel. Előbbi a mester hatalmas tájképeiről szólt, utóbbin pedig a Los Angeles-i művészvilág tagjairól és hétköznapi emberekről festett portréit mutatta be, köztük olyanokét, mint John Baldessari képzőművész vagy Berry Humphries komikus. A képzőművészeti film révén a jelenkori művészet egyik legnagyobb alakjának titkai tárulnak fel, részben a művész saját előadásában.

A közlemény szerint az évad utolsó képzőművészeti filmújdonságaként 2018 márciusában a modern festészet atyjáról, Cézanne-ról láthatnak portréfilmet az érdeklődők. A Cézanne – Egy élet portréi című alkotás az Aix-en-Provence-i művész nagyközönség előtt kevéssé ismert arcképfestői munkásságát mutatja be, egyúttal a portrék által életének legfontosabb szereplőivel is megismertet. A film alapjául szolgáló tárlat idén nyáron nyílt a párizsi Musée d’Orsay-ban, az ősz folyamán Londonban, a National Portrait Galleryben, 2018 első felében pedig Washingtonban mutatkozik be.

fotó: Uránia Nemzeti Filmszínház