Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 59
 •  
  59
  Shares

A jetiket az Isten is arra teremtette, hogy rajzfilmfigurák legyenek belőlük, nem véletlen, hogy tavaly bemutatott Apróláb is egy jeti-féle sztori. De nemcsak ez a mozi inspirálhatta Jill Cultont, a Jetikölyök rendezőjét, hanem az összes tagbaszakadt szőrmók a Muppet showból, a Szörny Rt-ből, de ott van  maga Pom-pom, és a hetvenes évek ifjúsági sci-fi filmje, a Snuki is.

PZL – 061.hu

A jeti karakter megalkotóját nem a hatalmas jeti láb ihlette, hanem inkább a vattacukor. Már csak szemet és mancsokat kellett rá helyezni, és készen is volt. Maga a jetikölyök nemcsak hogy nem beszél a róla készült filmben, de igazi neve sincs a gyerekek nevezik el jobb híján Everestnek. Mégis annyira szerethető szőrmók, hogy a Yi, a 16 éves kamaszlány és még két társa, Jin, a mindent posztoló, önimádó kamasz fiú, és Peng, a kilencéves túlsúlyos kissrác vállalnak egy laza 3200 km-es utazást, hogy elvigyék Everestet az Everestre. A film a hazatalálás története, ugyanis Yi haza akarja vinni Everestet az övéihez, és miközben menekülnek a milliárdos befektető Burnisht magánhadserege elől, felfedezik a természet ősi hatalmát, a zene, a kreativitás teremtő erejét, mindazt, ami kiszakítja őket a szelfizős, like-vadász létezésből. Persze, némileg túl is lett gondolva, mert amikor Yi összetört hegedűjét megjavítja a jeti, a saját szőrét helyezi fel a hegedűhúrra… No, ez kicsit sok.

Arról nem is beszélve, hogy 

a felspécizett hegedűn játszó Yi körül minden virágba borul, megmutatva, hogy a természet varázsgyermeke, a jeti, és a kreativitás szimbóluma, a hegedű együtt a flórát is megtermékenyíti. A jellemfejlődés leginkább Jinen fedezhető fel. Az elején a márkás cipőit félti a leginkább, a film végére viszont már rájön, hogy az a legszebb, amikor nem a telefonoddal válsz eggyé, hanem a tájjal. Maga Everest tehát nem beszél, olyan mint Csubakka, komoly érzelmi skálán mozgó jellegzetes effekjei vannak. A jeti fokozatosan ébred rá hatalmas erejére, arra, hogy gondolatátvitellel hatalmasra növeszti az áfonyákat, a pitypangot, utóbbival aztán el is tudnak repülni a rosszfiúk drónhadserege elől. Yi beteljesíti mindazt, amire egykoron édesapja vágyott, hogy utazzon, hogy fejlődjön a hegedűjátéka, hogy fedezze fel a világot, hogy legyen nyitott mindarra, ami körülveszi.

És akkor még nem beszéltünk arról a jó tanácsról, mely szerint sose add fel az álmaidat. És erre a film egy halacskás példázattal is előáll. Olyan halakat láthatunk, amik az árral szemben próbálnak hazajutni, ugyanúgy, ahogy maga a jeti is, aki valójában egy kilenc éves gyerek szellemi színvonalán csetlik-botlik. Mégis a Jetikölyök kimondottan szerethető, nagy érzelmi skálán mozgó kedves mozi, amiről eszünkbe juthat a Muppet-show Mana-Mana szörnyecskéi, és minden szőrgolyó, amire szemet illesztettek, és kulcstartóként adtak el a falusi búcsúban. Szóval, jeti mindig is velünk volt, most viszont, mint E.T. haza akar menni. A jeti a természet gyermeke, aki nemcsak a pazarló létezésünk ökológiai lábnyomát mutatja meg, hanem a maga nagy jeti tappancsát is.

Jetikölyök
amerikai animációs film
rendezte: Jill Culton
bemutató: 2019. október 24.


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 59
 •  
  59
  Shares