Bár lemezjátszók gyártásában Magyarország finoman szólva sem volt nagyhatalom, a hetvenes években a Videoton Cleopatra erősítővel vagy az Orion és Videoton hi-fi-tornyokkal nemzetközi összehasonlításában sem volt szégyenkezni valónk, és a kortárs kis szériás magyar hi-fi gyártás is dialogizál a nemzetközi élvonallal, de egy nagy magyar lemezjátszó márka a hazai vinyl-veteránok vágyálma maradt. Viszont itt a magyar Hexmat nevű lemezjátszó tányéralátét, ami alapvetően javítja föl, igazítja ki az „elcsúszó”hangot, arról nem is beszélve, hogy desing terméknek sem utolsó.

PZL –061.hu

Sokan vannak, akik megszállottan szeretnék élesebbre állítani egy-egy emléküket, úgy, ahogy egy restaurátor próbálja tökéletesen visszaadni az eredeti festmény színeit. Ugyanígy lehet a zene hipnotikus erejét alkalmazva újra és újra átélni mindazt, ami már elmúlt. Ahogy telik-múlik az idő, úgy halványulnak az élmények, viszont a technológiák alkalmasak lesznek arra, hogy egyre precízebb állítsák helyre az eredeti emlékett, és így akár valami zenei élmény is felidézheti azt, ami örökre elveszett. Talán ez is az oka, hogy olyan sokan vannak, akik igazán mélyebbre akarnak leásni kedvenc zenéikben, hogy aztán találjanak valamit, ami utólag magyarázatot adhat megmagyarázhatatlan dolgokra. Ez persze így olyan homályos, matt, mint egy gyenge nyomat valamilyen prog-rock lemezből, ezért inkább beszéljük a lényegről!  A nagy nemzetközi karriert befutó Vinylize desing szemüvegek gyártása után itt egy másik, a lemezjátszók világával összefüggő magyar termék, aminek most indul majd el az amerikai forgalmazása, szóval, van valami, amire büszkék lehetünk.

Ez a Hexmat nevű, hatszög alakú alátét, aminek használata minimalizálja a rezonanciát, így artikuláltabb, kontrasztosabbak lesz a hang, azaz többet lehet kihozni a soundból, úgy, hogy nem vettünk új hangfalakat, hangszedő kart, lemezjátszót. Joggal merül fel a kérdés, hogy a hatszögű forma csak desing megoldás vagy vannak praktikus megfontolások mögötte? Fajt Zsolt, a Hexmat fejlesztője szerint azért hatszögű a termék, mert kisebb alátétek esetében amikor levesszük a lemeztányérról a korongot, nem húzza magával a tányért is. A nemzetközi szabadalommal védett Hexmat egy budapesti manufaktúrában készül, kézi gyártásban, amibe kézzel illesztik bele a feltámasztási pontokat. A legnagyobb kérdés persze az, hogy mennyit javít a hangzáson a Hexmat használata? Precíz adatokkal nem lenne könnyű szolgálni, ezért mondjuk azt, hogy kb. annyit, hogy egy jugoszláv vagy egy indiai lemez szinte úgy szól Hexmattal, mint egy nyugati nyomású album.

Szóval, nyilvánvalóan emel a hangzáson, ugyanakkor az is igaz, hogy egy eleve jól megkevert, nyugatnémet, angol, japán vagy amerikai albumokon sokkal nagyobbat dob, mint egy egyébként is tompa hangzású indiai nyomaton. Szóval, vannak akik gépén akkora lesz a minőségi ugrás, hogy ha szívritmus-szabályozójuk van, akkor csak óvatosan közelítsenek a lejátszóhoz. Akik megszállottan keresik annak a lehetőségét, hogyan érhetnek el életszerűbb, mélyebb zenei élményt, stabilabb hangzást, azt hogyan tudnak lemenni egy-egy produkció mélyrétegébe, azok tudják, hogy igenis számítanak az izolációk, a leszorítók, a kábelek, hogy mindig van, amit még ki lehet olvasni egy adott felvételből, ami közelebb visz ahhoz az élményhez, amikor először hallottuk magát a zenét. Azaz: visszahozza azt az asszociációs hálózatot, amit utoljára kamasz korunkban éltünk át.

A Hexmat kiváló eszköz, ami az anti-skating súlyok mellett nagyban segíti a barázdakövetést, és olyan egyensúlyt teremt a hanghullámok alkotta erőtérben, hogy nyugodtan mondhatjuk: a zenei időgép egyik igencsak fontos titokzatos anyagát és formáját alkották meg a Hexmattal. Ez az alátét izolálja a lemezjátszók természetes káros rezgéseit, így számos olyan részletét tudjuk felfedezni a zenének, amelyeket korábban nem érzékeltünk. Fajt Zsolt fejében már több, mint 15 évvel ezelőtt megszületett a Hexmat ötlete, de csak az elmúlt években fogott neki a fejlesztésnek. Kísérletezett polimerekkel, stabilizált fafajtákkal, trópusi fákkal, ipari fémekkel, kerámiákkal, különféle bevonatokkal, míg aztán megszületett a Hexmat, ami szobadísznek sem utolsó desing termék, megnyerő felépítésű csomagolásban, de a lényeg maga az időutazás, és a zene részeletgazdag felfedezésén túl valójában az önismeret nem is annyira rock & rollos játéka.

Fotók: Lukács Georgina