Szeptember 14-én jelenik meg a Trottel gondozásában az AMD legendás hardcore alapvetése A háború borzalmai, sőt még rosszabb című 1991-es albuma fehér színű vinylen, remaszterelve. Aznap este a zenekar újra be is mutatja a legendás album néhány dalát a Dürerben. Kiskováccsal, azaz Kovács Zoltánnal a zenekar egyik alapító tagjával beszélgettünk. 

PZL – 061.hu

Láttam a FB-oldaladon az egykori Hunky-Punky butikból származó hamis kazetták fotóit. A hardcore-ral is úgy találkoztál, hogy a kezedbe került egy kalóz Discharge-kazetta?
Nem, először kilenc éves lehettem amikor a lépcsőházunkban meghallottam egy srác volt Ramones bakelit lemezét, aztán tizennégy voltam amikor már vásároltam Exploited, U.K.Subs, G.B.H., Discharge, OHL és Riistety albumokat Aztán jött a koncertre járás időszaka 1985-től, az ideológia és a lázadás valamivel később jött, 1987-től pedig már megalapítottuk a zenekart.

A hardcore-szcéna is alapvetően punk dalokon nőtt fel. Mikor AMD-dalokat írtatok volt csábítás arra, hogy populárisabb regiszterbe tegyetek át egy-egy dalt?
Nem, sosem voltak ilyen irányú céljaink, mindig azt csináltuk és úgy, ahogy az belülről jött, illetve nyílván értek minket is különböző egyéb zenei hatások. Ha valamelyik dallamunkról kiderült, hogy az hasonlított egy másik zenekar témájához azonnal megváltoztattuk.

Fegyveres erők napja – Akcióban az AMD

Füleki 1989-es kilépéséről jut eszembe: a hardcore-on belül is sok irányzatot találunk. Nálatok elég nagy volt a különböző ízlésű zenészek átjárása. Könnyű volt összehangolni a különböző elképzeléseket?
Általában mindenki megtanulta az addigi repertoárt, és hozzátette a saját elképzelését, de nem nagyon tértünk el az alapoktól. Akik rövid ideig voltak a zenekarban, azok nem tudtak csapatszellemben gondolkozni.

Szerinted 1990 körül kifutotta Magyarországon magát a hardcore szcéna? Ha nem, akkor miért nem lett valamivel nagyobb tömegbázisa itthon?
Szerintem ez az időszak inkább 1994 elejéig tartott, sőt nekünk kilencvenes évek a egyik legjobb időszakunk volt, de hogy miért nem lett szélesebb rétegben elterjedt nem tudom. Igazából Nyugaton sincs nagy bázisa a hardcore-nak, mert ez csak rétegzene.

Ugrás a hardcore-ba az AMD-vel

Az 1991-es lemezetek állítólag a magyar, dorogi lemezprés egyik utolsó gyártása volt 1991-ben. Voltatok Dorogon gépinduláson? Mit tudtok erről, tényleg az egyik utolsó mohikánok voltatok?
Nekünk akkor az mondták, hogy a lemezünk legyártása után nem készül ott több  vinyl lemez, de pontosan nem jártunk utána ennek. Viszont ez volt az első magyar hardcore album, és még sokáig az is maradt.

Mi a története az emblematikus Goya-féle coverképnek? Hol találtátok?
Valami brutális borítóban gondolkodtunk, aztán egy könyvben találta Sotár ezt a Goya-rajzot, és kicsit átalakítva rajzolta meg Botka Tibi, az egykori Yuk-as grafikus. Több plakátunk is ő tervei alapján készült.

Számos dalotok kapott fura a címet.  Pulyka, Vese, Karó, Jézuska…. Ezen ti is elgondolkodtatok?
Valahogy mindig ütős, rövid, de néha morbid címek születtek, nem volt direkt… Sokszor érdekes megtörtént eseteket dolgozott fel a szöveg, talán ezért voltak lényegre törőek címek.

Ne háborúzz, pogózz!

Feszültek ellentétek a punk és a hardcore közösségek között? Volt olyan, hogy a hardcore zenészek művészibbnek, komplexebbnek gondolták a hardcore-t?
A punk és a hardcore zenekarok között sosem volt igazán ellentét, sőt inkább baráti a viszony, mivel az ideológia hasonló. Többször játszottunk például az Aurórával, a 88-as csoporttal, a VHK-val…

Többszáz AMD-lemez került külföldre, egy francia terjesztő jóvoltából, aztán ez a bizonyos terjesztő eltűnt. Mi lett az AMD-lemezek sorsa?
Az igazság az, hogy 1993-tól mi sem tudtunk eleget tenni a meghívásoknak, mert Lörkének és Sotárnak is bevonták az útlevelét. Ez számos dolgot elrontott, majd később a feloszláshoz vezetett ’93 végén. A lemezek kint eltűntek, valószínűleg eladták őket, sajnos infót erről már nem kaptunk.

Mag a hó alatt – Az AMD a Fekete Lyuk bejárata előtt

A Ne vonulj be! című dal miatt voltak problémáitok? Végül is 1989-ben, a Nagy Imre temetésén rengeteg ügynök volt a Hősök terén szolgálatban….
Nem, egyáltalán nem volt ebből gond, pedig az akkor még kötelező sorkatonai szolgálatot a zenekar 2/3-a nem teljesítette. De sosem kerestek meg minket, talán pont e dal miatt. Akkor már nem figyeltek a szcénára a szolgálatok, viszont a mondanivalója sokaknak tetszett.

Bemutatjátok majd ezt a régi-új albumot újra élőben? A 2018-as vinyl kiadás kapott remasztert? Eltér valamiben is az 1991-es anyagtól? 
Bemutatót nem tervezünk külön, viszont a Dürerbe hirdetett szeptember 14-i koncertet direkt  igazítottuk az album megjelenésének napjára. És az anyag remaszterelve és remixelve is lett, minimálisan az arányokba is belekevertünk, szóval erőteljesebben és vastagabban szól. 

Képek: AMD archív

Az album kapható lesz szombaton, a Szimplában a Független Kiadók Vásárán.