Leleplezték Tommy Ramone, azaz Erdélyi Tamás, a Ramones amerikai punkzenekar dobosának emléktábláját szülőházánál, Budapesten, a Bajcsy-Zsilinszky úton, a Toldi mozinak is helyet adó épület falán. Hey-ho! Let’s Go!

PZL- 061.hu

Az eseményen részt vett Pálinkás Szűcs Róbert újságíró, aki annak idején filctollal írta ki, hogy itt született a világ első punklemezét megjelentető Ramones dobosa, beszédet mondott Szentgyörgyvölgyi Péter, a Belváros polgármestere, és Nagy Feró is, aki először, még 1978-ban „magyarította” a Ramonest, így mondjon bárki bármit, Nagy Feró volt az első magyar punk, még ha számtalanszor ki is jelentette: azt sem tudtuk, mi a punk. Lehet, hogy nem tudta, de érezte, és ez a lényeg. Az avatón mindenki csak olyan hosszan beszélhetett, amilyen hosszú egy Ramones-szám, azaz két percig. Feró kicsit tovább, de neki lehetett, elvégre a Beatrice csinált népdalt a Ramones Beat On The Brat című csatakiáltással felérő dalából, a Beatrice magyarította a baseball ütőt kerítéslécre, majd lapátnyélre.

Fotó: Horváth Péter Gyula

Fotó: Horváth Péter Gyula

Az emléktábla állításán dolgozók szerint az egész nem volt könnyű ügymenet, jó magyar szokás szerint a ház közös képviselője többször keresztbe tett a tervnek, de annak idején Pálinkás Szűcsnek sem volt könnyű dolga, őt éppenséggel a rendőrség kapcsolta le, amikor filctollal látott hozzá sajátos performance-ának, és a rendőri attack-nak köszönhetően újra élhette azt, amit Krassó Györggyel műveltek még 1988 körül.

ramones_b105eb0c-74fe-47d2-9f60-d91c62825021

Aki azt gondolta, hogy Kolorádó Kidben véleményes hogyan kerülnek az “1956-os filmbe” a punkok, annak most itt van némi áttétellel a fényes cáfolat: Erdélyi Tamás családja 1956 őszén hagyja el Magyarországot, majd Erdélyi, mint már Tommy Ramone alapító tagja lesz a popkultúra egyik legjelentősebb zenekarának, a világ első punklemezét legyártó Ramones-nak.

Fotó: Horváth Péter Gyula

Fotó: Horváth Péter Gyula

A punk, mint az közismert nemcsak a rock and rollt újította meg, de a divatot, a filmművészetet és a képzőművészetet is, tehát ezeknek a szipuzó, képregényfigurákra emlékeztető, fakezű zenészek olyan hatással voltak a civilizációra, mint Einstein a relativitás elméletével. Ennek állított most emléktáblát Budapest. Egy olyan pesti srácnak lehet itt zarándokhelye, aki nem Mannlicher puskát tartott a kezében, hanem dobverőt és baseball ütőt.

Vezető kép: Horváth Péter Gyula